4 op de 10 rusthuizen verhogen factuur voor senioren

Sp.a pleit voor plafond op kost rusthuis om betaalbaarheid te vrijwaren

Het afgelopen anderhalf jaar heeft 40 procent van de rusthuizen in Vlaanderen zijn prijzen verhoogd. Dat blijkt uit het antwoord van minister Vandeurzen op een parlementaire vraag van sp.a-volksvertegenwoordiger Jan Bertels. ‘Terwijl de pensioenen niet eens geïndexeerd zijn, hebben 4 op de 10 rusthuizen hun prijzen opgetrokken’, stelt Bertels vast. ‘Voor steeds meer mensen wordt het rusthuis onbetaalbaar. Iedereen heeft recht op een oude dag zonder financiële zorgen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat zij moeten gaan bedelen bij hun kinderen of bij het OCMW?’ Daarom herhaalt sp.a zijn voorstel om een maximumfactuur voor rusthuizen in te voeren, zodat de factuur nooit hoger ligt dan het pensioen dat iemand krijgt.

 

Recent nog bleek uit de Rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten (zie link onderaan) dat drie op de vier senioren niet toekomt met zijn inkomen om de rusthuisfactuur te betalen. Die vaststelling was gebaseerd op gegevens uit 2014. Nu tonen cijfers van minister Vandeurzen aan dat de situatie sindsdien alleen maar erger geworden is. De regering heeft de indexering van de pensioenen tegengehouden, terwijl de rusthuizen hun dagprijzen wel mochten indexeren. Daarbovenop heeft sinds 1 januari 2015 veertig procent van de Vlaamse rusthuizen nog een extra prijsverhoging doorgevoerd, zo blijkt uit het antwoord van minister Vandeurzen op een schriftelijke vraag van Jan Bertels (zie bijlage onderaan).

 

Als rusthuizen bovenop de indexering hun prijs willen verhogen, moeten ze daarvoor de toestemming vragen bij de overheid. 320 rusthuizen vroegen zo’n verhoging aan. Nog niet alle dossiers zijn afgehandeld, maar we weten dat gemiddeld 98,5 procent van de aanvragen goedgekeurd wordt. Dat betekent dat 315 rusthuizen, of 4 op de 10, hun prijzen mogen verhogen.

 

‘Het resultaat is duidelijk’, zegt Bertels. ‘De rusthuisfactuur wordt steeds moeilijker betaalbaar voor vele senioren, ook al hebben ze een leven lang hard gewerkt. Voor mij en mijn partij moet elke Vlaming uitzicht hebben op een oude dag zonder financiële zorgen. Ook hun kinderen zouden zich geen zorgen moeten maken dat een deel van de rusthuisfactuur op hun kap terechtkomt.’


Sp.a pleit voor een maximumfactuur in de rusthuizen, zodat er een plafond komt op de uitgaven die mensen moeten doen. Zo kunnen we garanderen dat niemand meer moet betalen voor het rusthuis dan het inkomen dat hij of zij heeft. ‘Alleen zo kunnen we voorkomen dat mensen moeten gaan bedelen bij hun kinderen of bij het ocmw, en alleen zo kunnen we voorkomen dat mensen een flink stuk van hun inkomen moeten reserveren voor de rusthuisfactuur van hun ouders.’

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel