"Aankoop van F-35 gevechtsvliegtuigen is pure geldverspilling"

Dirk Van der Maelen stelt update F-16's voor

sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen stelde vandaag in de commissie Defensie voor om geen nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen, maar de huidige vloot van een update te voorzien. “De regering gooit belastinggeld over de balk met die aankoop. De huidige vloot updaten kan perfect en is veel goedkoper, maar die optie wil de regering niet overwegen. Ik begrijp het niet: deze regering wil op zowat alles besparen. Maar als de oppositie ergens een goedkopere weg ziet, kijkt ze de andere kant uit.”

Dirk Van der Maelen is ervan overtuigd dat we de huidige F-16 gevechtsvliegtuigen niet hoeven te vervangen. “Studies van de constructeur van onze F-16’s tonen aan dat we de huidige modellen kunnen updaten tot minstens in 2040. Tegen die tijd zijn er weer nieuwe modellen, zoals onbemande gevechtsvliegtuigen.” Minister Vandeput meent dat er geen studies voorhanden zijn die deze claim onderbouwen. “Er is nochtans onderzoek gedaan door constructeur Lockheed Martin bij de Taiwanese F-16’s, die dankzij updates nog gemiddeld 4.000 vlieguren verder kunnen. Onze toestellen hebben hetzelfde frame en binnenwerk en dus is die studie perfect toepasbaar op onze vloot. Sinds de minister de goedkeuring van de regering heeft voor de aankoop van nieuwe vliegtuigen, wil hij gewoon niet meer nadenken over een goedkopere optie.”

Updaten is goedkoper

Dirk Van der Maelen is honderd procent zeker dat updaten goedkoper is dan vervangen. “Als we de levensduur van onze zestig F-16’s verlengen via updates, kunnen de kosten geraamd worden op 1,2 miljard euro. Bij een nieuwe aankoop staat daar een factuur tegenover die door de minister geraamd wordt op 3,6 miljard euro voor ‘slechts’ 34 nieuwe vliegtuigen. Die raming is met zekerheid te laag, maar het is nog drie keer zoveel als een update.”  Dirk Van der Maelen vraagt zich af waarom minister Vandeput de optie om te updaten niet eens wil  onderzoeken. “Wij moeten wel een heel rijk land zijn als we deze veel goedkopere optie zomaar naast ons neer kunnen leggen. Het minste wat de minister kan doen, is toch de verlenging van de levensduur onderzoeken? Hij moet mijn ramingen niet geloven en mag gerust zijn eigen rekenwerk voorleggen, maar hij wil er gewoon niet van weten.  De leuze ‘meer doen met minder’, gaat voor veel op maar blijkbaar niet op voor de vervanging van onze F-16’s”, besluit Dirk Van der Maelen.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel