Actie voor een lager en eerlijker energiefactuur

sp.a voert morgen, maandag 22 februari, in heel Vlaanderen actie voor een lager en eerlijker energiefactuur. “De energiefactuur van de Vlamingen is een tweede belastingbrief geworden”, zeggen Rob Beenders en Johan Vande Lanotte. “De Vlaamse en federale regering schuiven hun eigen rekeningen door naar gezinnen en alleenstaanden, die hun energierekening op één jaar tijd met meer dan 300 euro zagen stijgen. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar ook helemaal niet nodig.”

Het voorbije jaar hebben de federale en Vlaamse regeringen maar liefst vier keer beslist om de facturen van alleenstaanden en gezinnen te verhogen. 

  • De verhoging van de BTW op elektriciteit van 6 procent naar 21 procent: + 110 euro
  • De aanrekening van de vennootschapsbelasting aan de distributienetbeheerders: + 11 euro
  • De onrechtvaardige Turteltaks:  + 100 euro
  • De afschaffing van de gratis stroom: + 90 euro.

Een gemiddeld gezin betaalt minstens 311 euro meer voor zijn elektriciteit dan een jaar geleden.

Er zijn nochtans alternatieven:

1.     Laat Electrabel eerlijk bijdragen: - 30 euro. De kerncentrales zijn al jaren afbetaald, waardoor Electrabel buitensporige winsten realiseert. Laat Electrabel een deel teruggeven aan de samenleving. Deze regering heeft de bijdrage van Electrabel met 700 miljoen euro per jaar verlaagd. Die moet opnieuw omhoog, zeker nu blijkt dat Electrabel de belastingen heeft opgelicht.

2.     Haal de kost van energiepremies uit de factuur: - 35 euro. Jaarlijks betalen Eandis en Infrax  via energiepremies 100 miljoen euro aan gezinnen om te isoleren. Dat is een goede zaak. Deze kost mag niet via de elektriciteitsfactuur doorgerekend worden aan de Vlamingen, zoals de Vlaamse regering doet. De regering moet het uit de eigen begroting betalen.

3.     Financier groene stroom eerlijk: - 35 euro. Laat ook grote bedrijven meebetalen en schaf de Turteltaks af.

4.     Sluit kerncentrales en stop subsidies voor gascentrales: -16 euro. Door het langer openhouden van onze kerncentrales is er te veel productie op het net. Hierdoor zijn gascentrales niet meer rendabel en wil de regering subsidies geven. Door de sluiting van de kerncentrales worden deze overbodig.

Resultaat:  Een daling van 116 euro gemiddeld per jaar per gezin

Momenteel zijn er 75.000 gezinnen en alleenstaanden die hun energiefactuur niet kunnen betalen. Daar zullen er nog heel wat bijkomen. Hoog tijd dus dat de regeringen ingrijpen”, zeggen Rob Beenders en Johan Vande Lanotte. “Daarom voeren we actie.”

Een overzicht:

Station Brugge: 6u30 tot 8u30

Station Oostende: 7u tot 8u met Steve Vandenberghe

Station Harelbeke: 7u tot 8u30 met Alain Top

Station Gent: 7u tot 8u30 met Joris Vandenbroucke

Station Sint-Niklaas: 7u45 – 8U30 met Christel Geerts

Station Aalst: 7u30

Station Mechelen: 7u30 tot 8u30 met Caroline Gennez

Station Herentals: 7u met Jan Bertels

Station Antwerpen: 7u30 tot 8u30

Station Vilvoorde: 7u tot 8u

Hasselt: 10u30 op het Sint-Katarinaplein: huis aan huis bussen met Rob Beenders

 

sp.a roept op om de prijzen van de verschillende energieleveranciers goed te vergelijken. Veranderen van leverancier kan ook via Samen Sterker, dat groepsaankopen organiseert en deelnemers zo een lagere energiefactuur aanbiedt. Wie interesse heeft om zijn factuur op die manier fors te verlagen, kan terecht op www.samensterker.be.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel