Actie: vraagt mijn arts te veel?

sp.a zet vandaag artsen en specialisten in de bloemen die gebruik maken van de wettelijke tarieven en die ook afficheren. Vandaag zijn er nog te veel artsen die de wettelijke tarieven niet volgen en de patiënt daar niet of nauwelijks over informeren. sp.a wil daar verandering in brengen en lanceert de website www.vraagtmijnartsteveel.be. “Zo kom je makkelijk te weten welke artsen in je buurt de wettelijke  tarieven hanteren en betaal je niet extra.”

Om de twee jaar maken artsen en specialisten afspraken met de ziekenfondsen om de tarieven vast te leggen voor verschillende soorten raadplegingen. Die afspraken worden vastgelegd in conventies. Volgt de arts de conventie, dan weet de patiënt waar hij aan toe is en betaalt hij enkel het remgeld, zonder extra kosten. “Vandaag zetten we artsen en specialisten in de bloemen die gebruik maken van die wettelijke tarieven en die ook uithangen in hun wachtkamer”, zeggen John Crombez en Karin Jiroflée.

Waarom deze actie?

Met de website www.vraagtmijnartsteveel.be kun je als patiënt nagaan of je arts of specialist die wettelijke tarieven hanteert en niet extra aanrekent. Uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteiten (CM) van 2013 blijkt dat 62,33 procent van de ondervraagden niet eens weet of hun behandelende arts de wettelijke tarieven gebruikt. “Die worden nauwelijks uitgehangen”, zegt Karin Jiroflée.

Een arts of specialist kan perfect beslissen om de akkoorden naast zich neer te leggen en dus vrij een tarief te bepalen. Maar dat heeft uiteraard gevolgen voor de  portemonnee van de patiënt. Want die betaalt dan niet enkel het remgeld, maar ook extra kosten, de zogenaamde supplementen.

Vooral bij specialisten stelt zich het probleem. Van alle specialisten hanteert 19 procent de onderhandelde tarieven uit conventies niet.  Bij gynaecologen is dat meer dan 50 procent. Bij plastisch chirurgen loopt dat zelfs op tot 58 procent. Maar ook bij tandartsen is 1 op 3 niet toegetreden tot het akkoord van 2015-2016. Bij de orthodontisten is het helemaal dramatisch. Meer dan 86 procent van de orthodontisten volgt de onderhandelde tarieven niet. Er zijn ook grote regionale verschillen. In de Antwerpse Kempen en in Brussel houdt tot 20 procent van de dokters zich niet aan de tarieven. “Het is hoog tijd dat meer artsen zich daar aan houden”, vindt Jiroflée.

Wat is het plan van sp.a?

-  een zorgaanbod aan het wettelijk tarief, zonder extra kosten in jouw buurt

-  patiënten beter informeren door het afficheren van de tarieven in elke artsenpraktijk

-  ondersteuningspremies enkel nog toekennen aan artsen die de wettelijke tarieven volgen

 

Op onze site www.vraagtmijnartsteveel.be kun je opzoeken of  je arts de wettelijke tarieven hanteert.

Alle voorstellen lees je in de resolutie in bijlage.  

Contacteer ons
Lot Wildemeersch Woordvoerder federale fractie, sp.a
Lot Wildemeersch Woordvoerder federale fractie, sp.a
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel