Alle alarmbellen gaan af: tijd voor beleid en voor actie!

 

Een recordaantal mensen klopte vorig jaar aan bij de voedselbanken. Het OCMW kent een enorme stijging van het aantal leefloners. Bijna één kind op vijf leeft in een gezin in armoede. “Ondanks het feit dat de economie terug aantrekt, staan alle armoede-indicatoren op rood. Nochtans weten we wat werkt. De ambitie van deze regeringen moet beduidend hoger ”, zeggen Kamerleden voor sp.a Monica De Coninck en Karin Jiroflée. “Het is tijd voor beleid en voor actie.”

 

De opeenvolgende, onrechtvaardige besparingen van deze regeringen hebben een grote impact op steeds meer groepen in de samenleving: gepensioneerden, jongeren, alleenstaanden, éénoudergezinnen maar ook meer en meer mensen mét een job. “De kloof tussen de haves en de have nots wordt alsmaar groter.  In tijden dat de economie in heel Europa maar ook in eigen land heropleeft, verwachten wij meer inspanningen en daadkracht van de regeringen om ook het leven van de meest kwetsbare mensen te verbeteren. Als dit besparingsbeleid verder wordt uitgezet, dreigt het armoedeprobleem in ons land te escaleren en dat kunnen we als welvaartsstaat niet tolereren.  

 

In 2017 leefde 15,5 % van onze bevolking in een huishouden dat niet beschikt over een inkomen van 1.115 euro netto per maand voor een alleenstaande en van 2.341 euro netto per maand voor een gezin met twee kinderen. Meer en meer gepensioneerden komen niet langer rond met hun pensioentje nadat ze hun huur betaald hebben.  Ook een job biedt geen garantie om rond te komen. Maar liefst 14% van de werkende alleenstaande ouders dreigt in de armoede te belanden. 20 procent van de mensen wonen in ongezonde leefomstandigheden woont.

.

“Alle alarmbellen gaan af, alle armoede-plannen ten spijt. Nochtans weten we wat écht kan werken in de strijd tegen armoede: trek het leefloon op, zorg voor automatische toekenning van rechten, begeleid mensen naar werk, organiseer laagdrempelige kinderopvang en zorg voor een aanklampend sociaal beleid in scholen en wijken.  Het is meer dan tijd voor een gecoördineerd beleid en voor actie”, besluiten De Coninck en Jiroflée.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel