Annick Lambrecht haalt slag thuis. Ook minister stelt ernstige vragen bij controlesysteem door Agentschap Voedselveiligheid en bestelt audit.

De uitspraken van minister van Landbouw Denis Ducarme aan het adres van het Agentschap voor Voedselveiligheid laten weinig aan het toeval over.  70 procent van het gecontroleerde vlees was niet in orde. Het zou zelfs gaan om producten die niet voor consumptie bedoeld waren. De minister schuwde de woorden ‘maffiapraktijken’ niet als hij het over het vleesbedrijf Veviba had. Kamerlid voor sp.a Annick Lambrecht stelde zich de voorbije dagen ernstige vragen bij de rol en werking van het Agentschap voor voedselveiligheid. “Er is één constante in dit vleesschandaal en dat is dat we telkens vol onmacht toekijken naar de werking van het Voedselagentschap. Consumenten en boeren zijn telkens weer de dupe. Ik pik dit niet meer.”

 

sp.a vraagt al sinds de eierencrisis een doorlichting van het Voedselagentschap FAVV. “Ik ben blij dat de minister onze bezorgdheid deelt en nu ook zelf om een audit naar de controle door het Agentschap vraagt”, zegt Annick Lambrecht. De minister kondigt ook hervormingen aan bij het Agentschap over manier van controleren en over doorspelen van informatie naar de politiek.  “Dit wijst toch minstens op een vertrouwensbreuk tussen de regering en een belangrijk Agentschap. Terecht worden er ernstige vragen gesteld bij het controlesysteem en werking van het Agentschap.”

 

Annick Lambrecht is vanmiddag niet wijzer geworden van de tussenkomst van de topman van het Agentschap vanmiddag in de commissie. “Alle alarmbellen hadden moeten afgaan op het moment dat het bericht van het Kosovaars veiligheidsagentschap binnenliep. Toch duurde het 18 maanden voor het Agentschap iets ondernam.  “Alles is in orde, wij doen ons werk”, zo herhaalde de topman van het Agentschap ook vanmiddag weer. “Het is onwaarschijnlijk dat het controle-agentschap de ernst van de situatie niet lijkt in te zien. We zijn zeven maanden en twee voedselcrisissen verder. De imagoschade voor ons land is enorm.

Mijn vraag over de verantwoordelijkheid en het functioneren van de topman van het FAVV blijft geldig.”

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel