Annick Lambrecht verontwaardigd over doofpotoperatie van regering in FAVV-dossier

 

 

De federale regering is uiteindelijk niet ingegaan op een voorstel om een gezamenlijke vergadering van de Kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven te organiseren. De vergadering zou gaan over de vaststellingen die het federaal Voedselagentschap (FAVV) deed bij charcuterie-specialist Vieille Abbaye waar eind 2017 20 ton vleeswaren geblokkeerd werden door het FAVV.  De vragen zullen nu plots op de gebruikelijke wijze door één van de commissies behandeld worden op een later te bepalen datum.

 

Gisteren werd op de conferentie van de voorzitters van de twee Kamercommissies nochtans geen bezwaar aangetekend tegen een gezamenlijke commissievergadering na nieuwe, anonieme, onthullingen over het federaal Voedselagentschap (FAVV). Volgens persagentschap Belga zouden MR-leden in bepaalde dossiers tussengekomen zijn, wat deze laatsten echter ontkennen. Hoe dan ook weigerde minister van Landbouw Denis Ducarme (MR)  om deze of volgende week voor de verenigde commissies te verschijnen zoals afgesproken op de conferentie van de voorzitters.

 

Annick Lambrecht vindt het merkwaardig dat MR-fractieleider David Clarinval in de commissie Volksgezondheid, waar het punt op de agenda stond, vroeg om de gezamenlijke commissievergadering te schrappen. Volgens hem was zo’n vergadering overbodig. Hij vond ook dat "sommigen" de conferentie van de voorzitters "instrumentaliseren".  Dit zorgde voor verbazing op de oppositiebanken. Annick Lambrecht kan haar verbazing moeilijk verstoppen en stelt zich vragen: "waarom nu die geheimzinnigheid, waarom terugkrabbelen in plaats van transparantie te tonen in een belangrijk dossier als voedselveiligheid? Ik krijg de indruk dat sommigen iets te verbergen hebben.”

 

Eerder was er in de voorzittersconferentie een consensus over de gezamenlijke vergadering, zoals dat ook gebeurde over in de Fipronil-affaire en bij Veviba.  Annick Lambrecht maakt zich zorgen over deze werkwijze en vraagt duidelijkheid: "wat is de motivatie  van de regering waarom uiteindelijk niet is ingegaan op het voorstel om een gezamenlijke vergadering van de Kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven te organiseren over de vaststellingen die het federaal Voedselagentschap (FAVV) deed bij charcuterie-specialist Vieille Abbaye.  Lambrecht wil ook weten hoe en wanneer parlement en publiek de bevindingen van het rapport overhandigd zal krijgen.

 

“Hoeveel voedselschandalen heeft de regering nog nodig om de ernst van dit dossier te beseffen dat de burger roept om duidelijke en dus open informatie. Het begint stilaan een werkwijze te worden van deze regering om het functioneren van het parlement te bemoeilijken. We zagen dat onlangs nog in het debat rond de gevechtsvliegtuigen en nu in dit dossier rond voedselveiligheid. Ik hoop hier eindelijk ook eens op een signaal van de premier en de voorzitter van de Kamer."

Contacteer ons
Annick Lambrecht journaliste, La Dernière Heure
Annick Lambrecht journaliste, La Dernière Heure
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel