'Armoedecijfers Kind en Gezin tonen eens te meer gebrek aan daadkracht Vlaamse regering'

‘De nieuwe armoedecijfers die Kind en Gezin vandaag publiceert bevestigen eens te meer dat deze Vlaamse regering er niet in slaagt de kinderarmoede daadkrachtig aan te pakken’, zeggen Vlaams parlementslid Bart Van Malderen en fractieleider Joris Vandenbroucke. ‘Dat is helaas ook geen verrassing. De regering stuurt de ene Turteltaks na de andere factuur naar de mensen, verzuimt om van de nieuwe kinderbijslag een instrument voor armoedebestrijding te maken en beperkt haar beleid tot symbolen, met de 65 ééneuromaaltijden per dag als trieste illustratie. Minister Homans beloofde de kinderarmoede te halveren. Waar is haar plan om daaraan te beginnen?’

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert Kind en Gezin haar kansarmoede-index, waarbij gekeken wordt bij hoeveel gezinnen  signalen van kansarmoede aanwezig zijn aan de hand van 6 criteria: het maandinkomen, de opleiding van de ouders, het stimulatieniveau van de kinderen, de arbeidssituatie van de ouders, de huisvesting en de gezondheid. Wanneer een gezin zwak scoort op 3 of meer criteria, spreken we over kinderen in kansarmoede.

“De resultaten tonen glashelder aan dat er helaas weinig beterschap te noteren valt door het beleid van deze regering”, zegt Bart Van Malderen.  “Het is zonneklaar dat het regeringsbeleid geen enkele postieve impact heeft op de armoedecijfers. Maar wat kan je ook verwachten? Minister Homans bewijst enkel lippendienst aan de bestrijding van armoede, echte beleidsbeslissingen blijven uit. Het is typerend dat ze met haar ééneuromaaltijden slechts enkele tientallen kinderen per dag bereikt. Het zelfverklaarde speerpunt van haar armoedebeleid is helaas nog niet eens een duimspijker.”

"De hervorming van de kinderbijslag is dé hefboom om minder kinderen in armoede te laten opgroeien in Vlaanderen", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke. "De armoedetoets heeft al aangetoond dat de hervorming van Vandeurzen tekort schiet om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de daling van de kinderarmoede in Vlaanderen. Dat is een gemiste kans. Ik hoop dat deze nieuwe cijfers de regering kunnen overtuigen om alsnog de kinderbijslag bij te sturen en ervoor te zorgen dat er minder kinderen in Vlaanderen opgroeien in armoede."​

Sp.a roept op tot actie en heeft vorig jaar al een plan met 10 actiepunten ingediend in het Vlaams parlement. Bart Van Malderen zal die voorstellen blijven verdedigen in het parlement, tot CD&V, N-VA en Open Vld eindelijk bereid zijn iets te doen aan de schande van de kinderarmoede in Vlaanderen. 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel