Bart Van Malderen: 'Minister Vandeurzen laat families van personen met handicap in de steek'

Vlaams parlementslid Bart Van Malderen roept minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op om eindelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat mensen met een handicap en hun families de hulp krijgen die ze nodig hebben. Vandaag getuigt een vader hoe hij door de Vlaamse overheid gedwongen wordt om zijn gehandicapte dochter zes maanden lang in de hulpvoorziening te laten, terwijl ze vroeger twee dagen per week naar huis kwam. 'Zo maken we het de mensen niet alleen onmogelijk om voor elkaar te zorgen, tegelijk wordt er nodeloos een plaats ingenomen en worden de wachtlijsten langer.'

Vandaag getuigt Roger, de adoptievader van Anita, in de pers over de opvang van zijn dochter die een zware handicap heeft. Tot nog toe verbleef Anita doordeweeks in een voorziening en kwam ze in het weekend naar huis. Op elk moment konden Anita's ouders ervoor kiezen om haar ook in het weekend in de voorziening te laten blijven. Door het nieuwe systeem van zogenaamde 'persoonsvolgende financiering' krijgen ze echter niet meer de garantie dat er zeven dagen op zeven zorg mogelijk is. Om zeker te zijn dat Anita de zorg krijgt die ze nodig heeft, bijvoorbeeld als Roger of zijn vrouw ziek zouden worden, worden ze verplicht om haar permanent in de voorziening te laten verblijven. Zelf voor haar zorgen betekent dat ze niet geholpen zal worden als haar bejaarde ouders iets zou overkomen.

"Dat is de wereld op zijn kop", zegt Bart Van Malderen. "Mensen willen voor elkaar zorgen, de minister zou dat moeten aanmoedigen. Maar wat hij doet is het hen onmogelijk maken. Als ze zeker willen zijn dat er zorg is voor hun dochter als zij te oud of te ziek worden, moeten ze haar nu afstaan. Dat is schrijnend."

“Het ergste is dat minister Vandeurzen en de hele regering van CD&V, N-VA en Open Vld dit probleem al meer dan een jaar kennen, maar ze weigeren om er iets aan te doen. Eigenlijk vragen die mensen gewoon de zekerheid dat er zorg zal zijn wanneer zij het niet meer aankunnen, tijdelijk of definitief. Soms is een week voldoende om de batterijen op te laden. Minister Vandeurzen moet hen die zekerheid bieden.” Voor sp.a is het simpel: een welvarende regio als Vlaanderen heeft de plicht om mensen in nood te helpen. Van Malderen roept de minister en de voltallige regering dan ook op om in te grijpen en mensen de kans te geven om voor elkaar te zorgen. "Ik heb daarover een resolutie klaar en zal die indienen in het parlement, de oplossing ligt dus klaar. Aan de minister en de meerderheidspartijen om ze uit te voeren."

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel