Begrotingscontrole regering is gemiste kans

 

De regering bereikte vanmorgen een akkoord over de begrotingscontrole. Het monitoringcomité had de regering om een inspanning van 313 miljoen euro gevraagd. “Deze regering heeft de zaken misschien voor zichzelf op orde, maar niet voor de mensen. Wat met de koopkracht? Met een eerlijke fiscaliteit? Deze begrotingscontrole is een gemiste kans”, zegt Meryame Kitir, fractieleider voor sp.a.

 

Een aantal belangrijke dossiers zoals de hervorming van de vennootschapsbelasting en de meerwaardebelasting zijn opnieuw op de lange baan geschoven.  Ook over het eerlijker en eenvoudiger maken van de personenbelasting en het activeren van de spaargelden bleef het erg stil vanmorgen. “De regering houdt elkaar in een catch 22 voor alweer een paar extra maanden.  Intussen blijven de mensen de stilstand betalen met een verhoogde factuur voor elektriciteit en water, een sterk stijgende factuur bij de (tand)arts en kinesist”, zegt Kitir.

 

Er komt geen evenwicht in 2018. De regering mag dan wel zeggen dat ze een structureel evenwicht wil in 2018, ze zegt er wel niet bij dat ze daarvoor nog een inspanning moet doen van om en bij de 9 miljard euro (geraamd structureel tekort in 2018 van 2,2 procent volgens de Europese Commissie). "De regering heeft nog maar eens beslist om niet te beslissen”, besluit Kitir. 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel