“België is minst transparante partner in strijd tegen IS”

 Rusland beweert dat de Belgische F-16 vliegtuigen boven Aleppo vlogen toen daar een bombardement op een dorp plaatsvond waarbij zes burgerdoden vielen. Minister van Defensie Steven Vandeput ontkent. sp.a-parlementsleden Dirk Van der Maelen en Alain Top zijn bereid de minister op zijn woord te geloven, maar: “zolang België geen data of locaties van haar bombardementen bekendmaakt, kan de Belgische betrokkenheid onmogelijk helemaal worden uitgesloten.”

Volgens sp.a heeft Rusland met België een makkelijk slachtoffer gekozen. “België was in 2014 en 2015 het minst transparant van alle landen die deelnamen aan de luchtoperatie tegen IS in Irak. Volgens de Britse ngo Airwars was enkel Bahrein nog minder transparant dan ons land, maar dat land voerde wellicht niet meer dan één bombardement uit. Voor 2016 zijn we op weg om opnieuw als slechtste leerling van de klas te eindigen”, zegt Dirk Van der Maelen.

Dat gebrek aan transparantie maakt België vatbaar voor propaganda van andere partijen. “Het is niet de eerste keer in deze oorlog dat aanvallen worden toegeschreven aan een andere partij om die in diskrediet te brengen. Zo’n berichten zijn makkelijk te weerleggen mocht er op regelmatige basis voldoende informatie worden vrijgegeven. Dit gebeurt echter niet. Nu moeten we het doen met een minister die volhoudt dat het niet zo is. We kunnen minister Vandeput momenteel niet controleren en zijn verplicht hem op zijn woord te geloven. In de toekomst moet dit absoluut anders”, zegt Alain Top.

Sp.a wil een ernstige publieke rapportage en evaluatie van buitenlandse missies, zoals onze coalitiepartners die wel hebben. Zo rapporteren het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Frankrijk op regelmatige basis over hun sorties: wanneer, waar, het type doel, type en hoeveelheid munitie, etc.  “Onze minister van Defensie heeft op dat vlak een makkelijke job”, gaat Dirk Van der Maelen verder. “Hij hoeft nooit verantwoording af te leggen voor zijn bombardementen. Of er nu fouten gemaakt worden of niet, wij gaan het nooit weten. Het is pas na het afsluiten van de militaire operatie dat België informatie aan het parlement bezorgt, achter gesloten deuren en zonder details over de timing en de impact van de bombardementen.”

“Op die manier is het onmogelijk om met zekerheid te kunnen stellen dat er geen ‘collateral damage’ incidenten gebeurd zijn. Alain Top en Dirk Vander Maelen pleiten voor een duidelijke rapportage en evaluatie van buitenlandse missies. “Een toetsingskader voor de evaluatie op lange termijn zoals in Nederland lijkt ons een prima idee.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel