“België moet verkiezing Congo in VN-Mensenrechtenraad veroordelen”

 

De Democratische Republiek Congo is verkozen tot lid van de VN-Mensenrechtenraad, en dat voor drie jaar vanaf januari 2018. Buitenlandse Zaken wil voorlopig niet bekendmaken hoe België stemde. “De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn anders heel duidelijk in hun afwijzing”, zegt de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken Dirk Van der Maelen. “Ik kan me niet voorstellen dat een westers land een ‘ja’-stem zou hebben uitgebracht, maar onze regering houdt zich wel heel erg op de vlakte. Didier Reynders mag zich nu wel eens uitspreken tegen de verkiezing van Congo in de VN-Mensenrechtenraad. Meer nog, hij moet het veroordelen. Op een moment dat Kabila zich, tegen de grondwet in, vastklampt aan zijn troon en repressief reageert op elke weerstand, wordt hij diplomatiek beloond met een zitje in de Mensenrechtenraad. Dat is nefast voor de geloofwaardigheid van deze instelling.”

 

Diplomatiek cadeau voor Kabila

 

“De Mensenrechtenraad stuurde deze zomer nog een groep van experts om de zware schendingen van mensenrechten te onderzoeken in de Congolese regio Kasaï. Hun rapport sprak over mensen die levend verbrand werden en wilde executies die uitgevoerd werden op basis van etniciteit. De VN bracht 38 massagraven in de regio aan het licht. Er is dus geen zinnig argument te verzinnen om Congo te laten toetreden tot de Mensenrechtenraad”, zegt Van der Maelen.

 

“De internationale gemeenschap zal Kabila met dit diplomatieke cadeau niet kunnen verleiden om af te treden, wel integendeel. Dit is een verkeerd signaal naar de talloze slachtoffers van een Congolese regering die wild om zich heen schopt. De spanningen in Congo blijven intussen oplopen, de protesten op straat nemen toe en ik hou mijn hart vast voor de gewelddadige reacties van het regime. In plaats van Kabila een postje te geven, zou de internationale gemeenschap de aftredende Congolese president net onder druk moeten zetten”, besluit Van der Maelen.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel