‘Besparingsbeleid De Block leidt tot schandalige situaties in kinderpsychiatrie’

 

 

De gedwongen opname van een 11-jarig meisje in een psychiatrische instelling voor volwassen mannen is een rechtstreeks gevolg van het kille besparingsbeleid van N-VA, OpenVLD en CD&V.  "Dit verhaal is een regelrechte schande", zeggen Freya Van den Bossche en Karin Jiroflée. "De  besparingswoede van Maggie De Block en co leidt tot dit soort schrijnende situaties. In plaats van mensen - en zeker kinderen - in nood te helpen, schrapt de regering in de hulpverlening. Deze zomer nog eens 8 miljoen euro. En de minister haalt de schouders op als ze met de gevolgen van haar beslissingen wordt geconfronteerd."

 

“Een accident de parcours”, zo omschrijft minister De Block het feit dat een 11-jarig meisje gedwongen opgenomen wordt in een psychiatrische instelling voor volwassenen in Gent.  “Jammer genoeg gebeurt dit vaker”, zeggen Jiroflée en Van den Bossche. "Dit meisje is lang niet het eerste kind in nood dat op verkeerde plek terecht komt.”

 

“Opnieuw blijkt er geen plaats beschikbaar voor kinderen en jongeren in acute nood”. Dat minister De Block dit vanuit haar vakantieoord een “spijtige zaak” noemt, maakt Jiroflée en Van den Bossche kwaad.  “Dit is het rechtstreekse gevolg van haar eigen beleid. Gaat de minister ontkennen dat ze miljarden bespaart op de gezondheidszorg? Dat ze deze zomer de middelen voor de dagpsychiatrie voor jongeren maar liefst heeft gehalveerd? Dat zij degene is die besliste om te besparen op het personeel in de kinderpsychiatrie?”

 

“Jongeren die niet snel de juiste hulp krijgen, dreigen de gevolgen voor de rest van hun leven te moeten dragen. Dat zo’n jong meisje op een volwassen afdeling moet verblijven, kan erg traumatiserend zijn en onherstelbare schade aanrichten. Onze jongeren verdienen meer dan een minister de schouders ophaalt. Een rijke samenleving als de onze kan het zich niet  veroorloven om te besparen op het welzijn van onze kinderen.”

 

 

Contacteer ons
Freya Van den Bossche
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel