"Brillen en lenzen zijn geen luxeproduct"

Karin Jiroflée legt voorstel neer om BTW op lenzen en brillen naar 6% terug te brengen

 

1 op de 8 mensen met een laag inkomen stelt zorg uit omwille van financiële drempels. Vandaag, 17 oktober is het werelddag verzet tegen extreme armoede. Het Netwerk tegen Armoede plaatst uitstel van gezondheidszorg centraal in zijn campagne. Ook sp.a lanceerde vorige week de campagne ‘Horen, zien en lachen… mag geen luxe zijn.’  Met die campagne pleit Kamerlid Karin Jiroflée voor de betere terugbetaling van tand-, oor- en oogzorg. Om beide campagnes kracht bij te zetten, legt Jiroflée vanmiddag een voorstel neer in de commissie Financiën dat het btw tarief op brillen en lenzen van 21% naar 6% moet terugvoeren.

 

3,8 miljard. Dat is het indrukwekkende bedrag dat de regering-Michel en minister Maggie De Block besparen op gezondheidszorg. Dat blijft vanzelfsprekend niet zonder gevolgen in het échte leven van mensen. Vandaag passen steeds meer Belgen voor de aankoop van een bril of een hoorapparaat, of stellen ze een bezoek bij de tandarts uit. De besparingen in de gezondheidszorg hebben een kritiek punt bereikt. sp.a vraagt met aandrang om die stop te zetten en weer te investeren in mensen, te beginnen met een btw verlaging op brillen en lenzen van 21% naar 6%. Horen, zien en lachen mag geen luxe zijn, vindt Kamerlid voor sp.a Karin Jiroflée.

 

Volgens cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft een kwart van de Belgische gezinnen het moeilijk om ‘eenvoudige’ zorgkosten in hun huishoudelijk budget te passen. Bij lage inkomens is dat zelfs meer dan de helft. Intussen geeft 30% van de Belgen aan dat ze de tandarts mijden, omdat ze bang zijn van de factuur. Ze gaan alleen als de tandpijn écht niet meer te harden is. Hetzelfde verhaal bij de Belgen met hoorproblemen: liefst 1 op 3 schaft zich geen hoorapparaat aan omdat het te duur is. Tot slot stelt 6% van de Belgen om dezelfde reden de aankoop van... een bril uit. U leest het goed: een bril! Voor een welvarende regio als de onze is zoiets onaanvaardbaar, vindt Jiroflée.

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel