Charles Michel begraaft mee TTIP, nu het handelsakkoord met Canada nog

Premier Charles Michel sloot zich dit weekend aan bij de geluiden die vanuit de Franse en Duitse regeringen klinken om de onderhandelingen over TTIP af te blazen. “Eindelijk, want de gevaren van TTIP om meer macht aan de multinationals te geven, zijn zeer reëel”, zeggen Kamerlid Dirk Van der Maelen en Vlaams Parlementslid Güler Turan.

Premier Charles Michel liet dit weekend in een interview in l’Echo optekenen dat wat nu op tafel ligt onevenwichtig is en dat de onderhandelingen over TTIP dus best worden opgeschort. “Ik ben blij dat steeds meer EU-regeringsleiders hun steun voor TTIP intrekken. Het is goed dat zij luisteren naar de terechte bezorgdheid van burgers en het verenigde middelveld. Het is natuurlijk wel vreemd als nog geen half jaar geleden de federale meerderheid unisono een steunverklaring aan TTIP stemde”, zegt Dirk Van der Maelen.

In Vlaanderen blijft minister-president Bourgeois meedoen aan de goednieuwsshow over TTIP en blijft blind voor de gevaren. “Jobs en groei beloven is al te vaak het makkelijkste argument om elk politiek debat te smoren, voor TTIP is deze mythe echter al lang doorprikt, nu ook door onze premier zelf”, stelt Vlaams parlementslid Güler Turan. “Ik ben benieuwd wat Bourgeois zijn reactie is.”

“Nu onze premier zich uitspreekt tegen TTIP is het niet meer dan logisch dat Belgiëook  tegen CETA stemt, het vrijhandelsakkoord met Canada. We kunnen niet in het handelsakkoord met Canada aanvaarden wat we in TTIP verwerpen. Zo zit de investeringsbescherming die multinationals de kans geeft overheden aan te klagen, ook in CETA. Een rode lijn die niet mag worden overschreden, stellen Kamerlid Dirk Van der Maelen en Vlaams Parlementslid Güler Turan.

sp.a is voor het bevorderen van de handel maar dan moet die bijdragen aan meer en eerlijk verdeelde welvaart, jobs en meer sociale bescherming en duurzaamheid. TTIP is het omgekeerde.  Het is hoog tijd om de onderhandelingen af te blazen. Wij zullen nogmaals onze stem tegen TTIP en CETA laten horen op de grote demonstratie op 20 september in Brussel”, besluiten Dirk Van der Maelen en Güler Turan.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel