"De Block doet aan symptoombestrijding en zou supplementen beter afschaffen"

 

Vandaag bleek dat patiënten zonder het te beseffen vaak supplementen betalen bij bloedonderzoeken. Dat komt omdat het onderzoek zonder hun medeweten uitgevoerd wordt door een arts die niet geconventioneerd is en dus niet de vaste tarieven hanteert.  Als patiënt heb je zeer weinig zicht op het feit of die arts ook daadwerkelijk het onderzoek deed.

 

“Goed dat we kunnen lezen dat de minister van Volksgezondheid aan een oplossing werkt, maar het probleem gaat verder dan dit.  Het is voor de patiënt in het algemeen zeer moeilijk te achterhalen of zijn arts of specialist ook effectief de wettelijke tarieven volgt. Bij een aantal specialisten moet je als patiënt al al geluk hebben dat je überhaupt nog een zorgverstrekker vindt die geconventioneerd is en zich aan de vaste tarieven houdt.  Door de besparingen van minister De Block wordt het helaas alleen maar erger”, waarschuwt Jiroflée.

 

“Meer en meer zorgverstrekkers haken af wat de tariefakkoorden betreft.” Karin Jiroflée diende al verschillende voorstellen in. Voorstellen gaande van het uithangen van de tarieven bij de arts, het transparant maken van de status van de arts (geconventioneerd of niet) tot een heel pakket aan maatregelen om ervoor te zorgen dat meer artsen ook effectief de de tarieven volgen. Helaas verwees de meerderheid die voorstellen telkens naar de prullenmand.

 

“Minister De Block wil nog steeds niet weten van het afschaffen van de ereloonsupplementen voor artsen en doet liever aan symptoombestrijding. Dat terwijl de ereloonsupplementen jaar na jaar blijven stijgen.” Zonder de ereloonsupplementen zou de patiënt van een financiële kater gespaard blijven”, zegt Jiroflée. “De minister moet komaf maken met de ereloonsupplementen voor artsen want ze werken klassengeneeskunde in de hand”, besluit Jiroflée.

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel