"De Block ontloopt verantwoordelijkheid. Patiënt opnieuw de klos."

 

De beroepsvereniging van de kinesisten liet gisterenavond weten dat meer dan 50% van hun leden het akkoord dat zij voorgelegd krijgen niet ziet zitten.  Karin Jiroflée roept minister De Block op om eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen.  “Want het is de patiënt die de dupe is van het uitblijven van de akkoorden”, zegt Jiroflée.  “De manier waarop ze de factuur doorschuift naar de patiënt is ongezien.”

 

Tienduizend kinesisten lieten weten dat zij het akkoord dat minister De Block hen voorlegt niet zien zitten.  De kans dat er op 10 april (einddatum officiële uittreding) geen akkoord is, wordt met de dag reëler. En als er wel een akkoord is dan zal een groot deel van de kinesisten het niet volgen.  “De patiënt is in elke geval de dupe”, zegt Jiroflée.  “Zij zullen bij minder kinesisten aan het wettelijk tarief terecht kunnen”, zegt Jiroflée. “Het is helaas de patiënt die opdraait voor de besparingspolitiek van minister De Block.”

 

“Op die factuur is het overigens niet wachten tot 10 april”, waarschuwt Jiroflée.  Uit cijfers van de socialistische mutualiteiten die Jiroflée donderdag aan minister De Block voorlegde,  blijkt dat kinesisten steeds vaker supplementen doorrekenen.  De laconieke houding waarbij de minister de verantwoordelijkheid van zich af probeert te schuiven is bij Jiroflée in het verkeerde keelgat geschoten.  “Het is deze regering die de zorgverstrekkers gebruuskeerd heeft met een ondoordachte besparing. Het is dus minister De Block die verantwoordelijk is voor de factuur die nu bij de patiënt terechtkomt”, zegt Jiroflée.

 

Het akkoord met de kinesisten is overigens niet het enige probleem.  Ook de tandartsen bepalen hun tarieven vrij sinds 1 januari dit jaar.  Daar maakt men zelfs geen aanstalte om tot een akkoord te komen.  En ook daar zien we steeds vaker supplementen.   De artsen zijn nog gebonden door een akkoord maar ook dat akkoord staat onder druk. En ook bij specialisten zien we het aantal keren dat men supplementen aanrekent alleen maar toenemen.


Karin Jiroflée roept minister De Block al maanden op om tot actie over te gaan.  Helaas zonder veel resultaat.  “Ik kan vandaag alleen maar vaststellen dat het een bewuste keuze is van minister De Block om de patiënt te laten opdraaien voor de besparing”, besluit Jiroflée.

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel