“Deze regering zorgt voor hogere facturen en dreigend stroomtekort

Kerncentrales langer openhouden, zou volgens deze regering garant staan voor energiezekerheid en een lage prijs. “Kan dat fabeltje nu eindelijk de vuilbak in?”, vraagt Karin Temmerman. “N-VA is al maanden de woordvoerder van de nucleaire lobby, maar hun verhaal stort nu als een kaartenhuisje in elkaar. Kerncentrales waarvan al lang vermoed wordt dat ze kampen met betonrot liggen deze winter stil voor herstellingswerken en in de twee oudste kerncentrales is er een probleem met lekkende leidingen. Of Doel 1 en 2 eind december terug kunnen opstarten, zal nog afhangen van het onderzoek naar het lek.”

 

Ondertussen blijft ook de energieprijs maar stijgen. Volgens experts gaat de energiefactuur van de gezinnen volgend jaar 75 tot 100 euro duurder zijn. “De regering vertikt het gewoon om in alternatieven te investeren”, zegt Karin Temmerman. “We hebben meer ministers van energie dan werkende kerncentrales en toch slaagt men er niet in om te besturen. Met als gevolg: de consument betaalt de prijs. De regering is nu verrast dat de kerncentrales het niet doen en ze op zoek moet naar dure stroom in het buitenland. Dit complete gebrek aan visie en goed bestuur kost de burger handenvol geld. Bovendien kan de regering niet uitsluiten dat we deze winter niet zonder stroom gaan vallen. We beleven vandaag geen mini-kernuitstap, maar chaos als gevolg van keuzes van deze regering.”

 

Voor sp.a is de toekomst hernieuwbaar. Dat de Vlaamse regering, onder druk van N-VA, deze zomer de ambities voor windenergie terugschroefde vinden de socialisten dan ook een vergissing. “Om naar 100% hernieuwbare energie te gaan vanaf 2050, moeten we vandaag al inzetten op flexibele capaciteit die de productie van zon en wind aanvullen. Die kan bestaan uit nieuwe, tijdelijke gascentrales, maar misschien zijn buitenlandse gascentrales die momenteel niet gebruikt worden een snellere en goedkopere oplossing. Daarnaast moeten we volop investeren in energie-efficiëntie en in het beter op elkaar afstemmen van vraag en aanbod.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel