Dirk Van der Maelen beweegt Raad van Europa tot onderzoek naar Turkse persvrijheid


 

De Raad van Europa gaat de Turkse persvrijheid onderzoeken. Het belast hiervoor de Commissie van Venetië, die juridisch advies geeft over democratie en mensenrechten.

 

Dirk Van der Maelen, kamerlid voor sp.a en lid van de Raad van Europa, nam hiertoe het initiatief. “Ik heb dit voorstel ingediend omdat het tijd wordt dat Europa zijn afkeur voor de vele arrestaties en ontslagen van journalisten in Turkije laat blijken."  Meer dan 170 kranten, nieuwsagentschappen en radio- en televisiestations werden gesloten, 150 journalisten en schrijvers zitten in de gevangenis en meer dan 2000 journalisten speelden hun licentie kwijt.  "Die feiten hebben mijn collega's in de Raad overtuigd om mijn voorstel te steunen", zegt Van der Maelen. 

 

"Persvrijheid is een essentieel onderdeel van  een democratie en moet gelden voor alle media, zowel voor de anti- als pro-Erdogan berichtgeving. Wanneer Turks president Erdogan kranten verwijt propaganda tegen hem te voeren, wat dan gezegd over de Turkse regeringsmedia? Het maken van propaganda is journalistiek laakbaar, maar niet verboden.  Zo steunt Fox News in Amerika expliciet de Republikeinse presidentskandidaat Trump, maar dit is nog geen reden om de zender te verbieden. Oproepen tot haat of geweld, daar ligt de grens. Het onderzoek van de Commissie van Venetië zal aantonen of de gecensureerde media en journalisten zich daaraan schuldig hebben gemaakt. Ik durf dat alvast te betwijfelen”, besluit Van der Maelen.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel