Doel volledig knock-out: toen waren ze nog met twee

Doel volledig knock-out: toen waren ze nog met twee

 

Gisteravond is de kerncentrale Doel 4 automatisch stilgevallen door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale. "Daarmee is de volledige stroomvoorziening van Doel knock-out", zegt Kamerlid en energiespecialiste Karin Temmerman.

 

Met het stilleggen van Doel 4 moet nu ook de vierde en laatste nog draaiende kerncentrale van Doel eraan geloven. Een maand geleden werd Doel 1 nog stilgelegd na een lek in het nucleaire gedeelte. Dat was een primeur voor ons land. "De oorzaak van het lek in Doel 1 is tot op vandaag nog steeds niet gekend", zegt Temmerman. "Maar het Agentschap voor nucleaire veiligheid (FANC) sloot ouderdom als reden voor het lek niet uit.

 

De zogenaamde betrouwbaarste manier van energieopwekking blijkt de laatste jaren compleet onbetrouwbaar. Er is een afvalrace bezig waarbij niemand kan voorspellen waar en wanneer de volgende uitvalt. Onze nucleaire veiligheid wacht niet op het getreuzel van deze regeringen. De kerncentrales sluiten gewoon zichzelf, sneller nog dan de oorspronkelijke wet op de kernuitstap van 2003."

 

Uitbater Engie-Electrabel verwacht dat de stillegging van Doel 4 kortstondig zal zijn. Het bedrijf hoopte de centrale vanavond nog te kunnen heropstarten, maar dat is intussen uitgesteld tot maandagavond 23 uur. "Wij vragen dat van deze stillegging gebruik wordt gemaakt om Doel 4 te testen op betonrot. Na Doel 3 werd deze week ook Tihange 3 door betonrot genekt. Het Agentschap voor Nucleaire Veiligheid meldde toen dat soortgelijke lokalen zich ook in Doel 4 bevinden. Normaal zou dat in november, tijdens de geplande onderhoudswerken, worden onderzocht. Met het oog op onze veiligheid willen wij dat het FANC dit nu al onderzoekt.” Ook Tihange 2 zal dit jaar nog op betonrot worden getest. Dat staat gepland voor augustus.


 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel