“Een absolute overwinning voor meer eerlijke fiscaliteit”

Ons land stemt in met richtlijn tegen belastingontwijking

Ons land stemt op de valreep in met de Europese richtlijn tegen belastingontwijking. Enkele uren voor de deadline verstreek, heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt beslist de richtlijn toch goed te keuren. “Ik ben opgelucht dat ons land de richtlijn steunt. Het was een dubbeltje op zijn kant. Minister Van Overtveldt was in Europa geïsoleerd geraakt en moest zijn verzet tegen de richtlijn wel staken. We hebben hier jarenlang aan gewerkt. Het is meer dan ooit tijd voor meer eerlijke fiscaliteit over de landsgrenzen heen”, zegt Dirk Van der Maelen.

Tot middernacht had ons land de kans om de richtlijn rond belastingontwijking door multinationals goed te keuren. Alle andere landen hadden vrijdag al aangegeven akkoord te zijn met het voorstel dat op tafel lag. Tot vandaag blokkeerde minister Van Overtveldt de richtlijn.  “Dat was echt ongezien”, zegt Dirk Van der Maelen. “Het doel van de Europese richtlijn is precies om de ontwijkingsmogelijkheden voor multinationals te beperken.  Het is hoog tijd dat ook multionationals een eerlijke bijdrage betalen. Dat zal ook toelaten de belasting op KMO’s te verlagen. Daarom is dit akkoord zo belangrijk.  Een kleine nederlaag voor Van Overtveldt maar een reuzenstap richting een fiscaal eerlijker Europa”, besluit Dirk Van der Maelen. 

Minister Vanovertveldt keurt het akkoord vannacht met lange tanden toe. Sp.a zal er in het parlement op toezien dat het akkoord ook in de praktijk wordt uitgevoerd. 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel