"Eén van beide regeringsleden spreekt de waarheid niet"

 

Minister Geens schafte deze namiddag na een vraag van sp.a-Kamerlid Monica De Coninck duidelijkheid in de Kamer over de uitzetting van de Albanese crimineel Safet Rustemi. Volgens de Justitieminister was de Dienst Vreemdelingenzaken perfect op de hoogte dat Rustemi vrij was op borg en nog voor de rechter moest verschijnen. Eerder deze week verklaarde staatssecretaris Francken dat de Dienst Vreemdelingenzaken geen signaal kreeg van Justitie. Monica De Coninck concludeert dat een van de twee ministers de waarheid niet vertelt. Door enkel naar de uitwijzingsstatistieken te kijken, organiseert
men daarmee de facto de straffeloosheid in dit dossier. Door het uitzetten van een crimineel wordt op die manier de onveiligheid en de schijnveiligheid in dit land geïnstalleerd”, aldus nog De Coninck die zich bijkomend afvraagt of er zo nog meer van die veiligheidsbedreigende uitzettingen van criminelen gebeurden.  

 

“Geens  was formeel in zijn reactie vanmiddag in de plenaire zitting. Ja, de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) was op de hoogte van de lopende procedures tegen de Albanese crimineel Safet Rustemi. Ja, DVZ werd op de hoogte gebracht van het arrest van de Kamer van Inbeschuldigingstelling én ja, DVZ had toegang tot de database van Justitie met de veroordelingen én de lopende rechtszaken. Daarnaast was er nog de mogelijkheid om advies te vragen aan het openbaar ministerie, maar zelfs dat is hier niet gebeurd. Hoewel de zaak uren in de wind stonk, was blijkbaar één telefoontje te veel gevraagd.”

 

“Eerder zei Francken dat hij geen signaal had gekregen van Justitie. Francken is niet op de hoogte van wat er zich bij zijn eigen diensten afspeelt. Dit is schijnveiligheid. De bevolking wordt gerustgesteld met statistiekjes, maar ondertussen kunnen criminelen al dan niet vanuit het buitenland gewoon hun criminele activiteiten in ons land verderzetten. Zo wordt in ruil voor wat stoere statements de veiligheid in de Belgische samenleving op het spel gezet. Dit moet uitgespit worden en veroordeelde criminelen moeten in elk geval hun straf uitzitten, hier of in het buitenland. Meer dan tijd dat de drie betrokken ministers afspreken en samenwerken”, besluit Monica De Coninck.
 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel