"Eerlijke fiscaliteit blijft taboe voor deze regering"

 

“De show van de voorbije dagen over de effectentaks bewijst dat eerlijke fiscaliteit binnen de regering nog altijd een taboe is”, zo reageert sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven op de beslissing van de ministerraad. “Echte eerlijke fiscaliteit betekent dat elk inkomen gelijk wordt belast, of het nu uit arbeid komt of uit vermogen. Maar dat wil deze regering niet en dus krijgen we elk jaar een schijnvertoning over een bijdrage van de grote vermogens die wordt aangekondigd, maar uiteindelijk niks oplevert: van de kaaimantaks en de speculatietaks over de meerwaardentaks tot nu ook de effectentaks.”

 

De voorgestelde effectentaks is een flauw afkooksel van wat écht nodig is om fiscaliteit eerlijker te maken. Maar een eerlijke bijdrage van de grote vermogens wil de regering duidelijk niet en daarom krijgen we keer op keer een schijnvertoning. Ook vandaag weer. Amper 0,15% voor wie meer dan 500.000 euro aan effecten bezit. Vorige week nog loste minister van Financiën Van Overtveldt een schot voor de boeg om die taks te torpederen. De beloofde 254 miljoen vond de minister vorige week nog hoogst dubieus. Vandaag bevestigt de regering haar beslissing uit het Zomerakkoord terwijl de minister zijn kritiek niet terugneemt. “Er verandert dus hoegenaamd niets”, zegt Peter Vanvelthoven. “De effectentaks die fiscale rechtvaardigheid moest brengen, zal uitdraaien op een slag in het water. Iedereen weet het, maar er moet eerst nog wat toneel gespeeld worden. Van Overtveldt wil de taks niet en CD&V staat erbij en kijkt ernaar. Elke maatregel die deze regering invoerde met de bedoeling om ook de rijken te laten bijdragen, leverde tot op vandaag 0,0 euro op”, zegt Peter Vanvelthoven.

 

Minister van Financiën Van Overtveldt is niet aan zijn proefstuk toe. “Telkens wanneer CD&V uitpakt met een maatregel die ze als fiscale rechtvaardigheid verkoopt, komt minister Van Overtveldt langs om die maatregel te slopen”, zegt Vanvelthoven. Met de de Kaaimantaks werd in 2015 uitgepakt en die zou jaarlijks 460 miljoen euro halen bij grote vermogens in belastingparadijzen, maar volgens CD&V zelf levert die daar nog geen tiende van op. De speculatietaks was de trofee fiscale rechtvaardigheid van CD&V in 2016, maar werd al na een jaar afgeschaft. De meerwaardebelasting is er nooit gekomen. En vandaag saboteert Van Overtveldt de effectentaks.   Als het op fiscale rechtvaardigheid en inkomsten voor de begroting aankomt, draait minister Van Overtveldt de  CD&V de ene na de andere loer. Ik kan alleen maar vaststellen dat CD&V erbij staat en ernaar kijkt. Intussen betaalt de eerlijke belastingbetaler de prijs”, besluit Vanvelthoven.  


 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel