"Effectentaks was bij voorbaat al gedoemd om te mislukken"

Wie een effectenrekening heeft, moet daar vanaf begin dit jaar een taks op betalen van 0,15 procent. De federale regering beloofde dat de taks ‘op grote vermogens’ 254 miljoen euro per jaar zal opbrengen. Vermogensbanken signaleren nu massale omzeiling. sp.a waarschuwde al van meet af aan dat de effectentaks doelbewust  ontworpen is om te mislukken. Meryame Kitir, sp.a-fractieleider in de Kamer, is de reeks van ‘trail and error’-taksen van de regering Michel beu: “Er wordt helemaal niet aan ‘rechtvaardige fiscaliteit’ gewerkt. Tijd dat men gewoon elke euro uit vermogens belast zoals elke euro uit arbeid wordt getakseerd. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn”, aldus Kitir.

 

“Rijke zakenfamilies omzeilen effectentaks”, zo kopt de krant De Tijd vandaag. De betrokken families verschuiven hun aandelen in beursgenoteerde bedrijven simpelweg door ze om te zetten in aandelen op naam. Zo kunnen ze ‘effectief’ de effectentaks ontwijken. Vandaag bevestigen ook de gespecialiseerde vermogensbanken dat er op grote schaal van de achterpoortjes gebruik wordt gemaakt. “Als een taks is ontworpen om te mislukken, dan heeft dat een naam, dat heet sabotage”, zegt Kitir. “De Raad van State heeft tot tweemaal toe gewaarschuwd dat de uitzondering voor effecten op naam ervoor zou zorgen dat de allergrootste vermogens de dans massaal zouden ontspringen. De regering heeft niet naar de Raad van State willen luisteren, noch naar sp.a die wees op de gigantisch grote, open achterpoort in de wetgeving.”

 

“De reeks mislukte taksen die de regering lanceert lijkt stilaan schier oneindig te worden: deze effectentaks, daarvoor de speculatietaks, de doorkijktaks of kaaimantaks, de rijkentaks en de fairnesstaks. Ik stel één constante vast bij deze regering en dat is dat men alle moeite van de wereld doet om gewoon géén eerlijke bijdrage te vragen aan de grootste vermogens. Intussen kan ik moeilijk anders dan hier een bewuste strategie van de regering in te zien” , aldus nog Kitir.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel