"Erg verontrustend dat lek in Doel 1 al tien dagen geminimaliseerd wordt"

 

Meer dan een week geleden legde Electrabel onverwachts de oudste kerncentrale van het land,  Doel 1, stil. Volgens de woordvoerster van Electrabel “omwille van onderhoudswerken ter hoogte van het koelwatercircuit”.  Afgelopen weekend bleek het plots om een lek in het nucleaire gedeelte van de kerncentrale te gaan. Vier liter water per minuut lekte uit een barst van de lasnaad van één van de leidingen van de centrale. “Geen gevaar voor de omwonenden”, zo zei de woordvoerster van Electrabel opnieuw. Gisterenavond echter zei voormalig directeur van Doel 1 en van het FANC dat dit soort lek “ongezien” is, zowel in België als internationaal.  “Erg verontrustend”, zegt Peter Vanvelthoven, voorzitter van de subcommissie nucleaire veiligheid. “Het lek in Doel 1 wordt al dagen geminimaliseerd. Verder onderzoek dringt zich op.”

 

sp.a heeft de subcommissie nucleaire veiligheid samengeroepen om minister Jambon en het FANC over het lek te ondervragen. “De minister heeft helaas pas volgende week tijd voor het parlement”, zegt Vanvelthoven, voorzitter van de nucleaire subcommissie. “Dit incident wordt al tien dagen lang geminimaliseerd. Vorige week klonk het nog dat het om onschuldige onderhoudswerken ging.  Vandaag is sprake van een nooit eerder gezien lek. En intussen mogen we ons niet ongerust maken volgens de huidige directeur van Doel? Het kan toch niet dat we anderhalve week in het duister moeten tasten?”

 

Volgens sp.a is de regering nalatig geweest bij de levensduurverlenging van Doel 1. “Bij een levensduurverlenging van een kerncentrale moet een nieuw milieueffectenrapport (MER) worden opgemaakt”, zegt Vanvelthoven. “Zo’n studie bekijkt de mogelijke gevolgen voor het leefmilieu. Daarnaast moeten burgers de mogelijkheid krijgen tot inspraak en bezwaar. De Raad van State heeft minister van Energie Marghem dan ook geadviseerd om zo’n MER-rapport en een bevraging te organiseren. Maar de minister heeft dat advies telkens naast zich neergelegd.”

 

Volgens de voormalig directeur van de kerncentrale is het lek “ernstig”.  Volgens de huidige directeur moeten we het eerder “relativeren”. “Het is niet de eerste keer dat er onduidelijkheid ontstaat over de veiligheid van onze kerncentrales”, zegt Vanvelthoven. Dat gebeurde eerder al met de scheurtjesreactoren in Doel en Tihange. Ik herinner me een hallucinante hoorzitting in september vorig jaar, waar experts bijna al ruziënd over elkaar rolden. Als we niet zeker zijn, kunnen we maar beter voorzichtig zijn.”

 

sp.a wijst erop dat dit incident nog maar eens aantoont dat ons kerncentrales een onbetrouwbare manier van energieopwekking zijn. "De incidenten stapelen zich op. De eerste 20 jaar draaiden onze kerncentrales nog 90% van de tijd. Tussen 2012 en 2016 zakte dat naar 70%. Absoluut dieptepunt was 2015, toen draaiden ze slechts 48% van het jaar. Het is niet de kernuitstap die het licht dreigt te doen uitgaan, maar wel het feit dat er gerekend wordt op onvoorspelbare en oude rommel. Na jaren gepalaver werd voor de paasvakantie een energiepact door de regering goedgekeurd. Nu willen wij graag ook een plan zien dat dat pact, en dus ook de kernuitstap, concreet uitvoert.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel