‘Fraudeur koopt celstraf af, zieke moet als straf wachten op zorg’

Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke eist dat minister-president Geert Bourgeois morgen in zijn Septemberverklaring met een oplossing komt voor de duizenden Vlamingen die onterecht moeten wachten op hulp van de zorgverzekering waarvoor ze hun hele leven bijgedragen hebben. ‘Tijdens het zomerakkoord heeft de federale regering stiekem de afkoopwet weer geactiveerd. Fraudeurs kunnen hun celstraf weer doodleuk afkopen. In Vlaanderen wachten we al maanden op een oplossing voor zieke of hulpbehoevende mensen die als straf voor een laattijdige betaling gewoon niet de zorg krijgen waarvoor ze hun hele leven betaald hebben. Het is duidelijk waar de prioriteiten van rechts liggen.’

Deze zomer heeft de federale regering in het zogenaamde zomerakkoord afgesproken om de afkoopwet opnieuw te activeren. Die is geschorst door het Grondwettelijk Hof en is nog altijd het onderwerp van de Onderzoekscommissie rond Kazachgate, maar de regeringspartijen hadden blijkbaar haast om fraudeurs en belastingontduikers opnieuw de mogelijkheid te geven om hun gevangenisstraf af te kopen. De regering schreef alvast 50 miljoen euro opbrengst in haar begroting 2018. ‘De afkoopwet is definitief terug van weggeweest’, concludeert Joris Vandenbroucke.

‘Minder fortuinlijk vergaat het de Vlamingen die hun zorgpremie te laat betalen’, zegt Vandenbroucke. Wie drie keer zijn premie te laat betaald heeft, moet daarvoor een boete van 250 euro betalen. Maar zelfs wie zich in regel gesteld heeft én de boete heeft betaald, moet op het moment dat hij ziek of zorgbehoevend wordt, als extra straf nog eens maanden wachten op hulp. ‘Per keer dat je te laat betaald hebt, moet je vier maand wachten op de tegemoetkoming wanneer je ze nodig hebt. Zelfs wie dus zijn hele leven heeft bijgedragen aan de zorgverzekering, krijgt als hij ziek wordt niet de hulp die hij nodig heeft’, zegt Vandenbroucke. ‘Die mensen worden twee keer gestraft, en dan nog op een moment dat ze het meest kwetsbaar zijn. Dat is hardvochtig.’ Ondanks herhaalde beloftes van minister Vandeurzen is dat nog altijd niet rechtgezet.

“Conclusie: wat voor belastingfraudeurs wel kan, kan voor een hulpbehoevende Vlaming niet”, zegt Vandenbroucke. Sp.a eist dat Geert Bourgeois in zijn Septemberverklaring met een oplossing komt voor al deze Vlamingen.

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel