Geef handelsakkoorden terug aan de democratie

De ochtend van de grote anti-TTIP en anti-CETA demonstratie in Brussel komt de Europese Commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, beide handelsakkoorden verdedigen in de Kamer.  Parlementslid Dirk Van der Maelen kan dit niet begrijpen: “In tijden van Luxleaks en de Apple-affaire wil de Europese Commissie de mondialisering nog meer in handen van de multinationals leggen. Dat is pure waanzin.”

 

De vrijhandelsakkoorden met de VS (TTIP) en met Canada (CETA) staan voor cruciale weken. Vrijdag kunnen de Europese ministers van handel het licht op groen zetten voor het handelsakkoord met Canada.  Steeds meer mensen verzetten zich tegen deze vrijhandelsakkoorden. Ook sp.a is resoluut tegen. Deze handelsakkoorden zorgen ervoor dat multinationals zomaar democratisch gestemde regelgeving kunnen aanklagen mocht die hun bedrijfsbelangen belemmeren. Het bedrijfsplan komt dus boven het algemeen belang van een land en haar inwoners te staan. “Dat moeten we ten allen tijde verhinderen”, zegt Dirk Van der Maelen.  “Zo bestaat de vrees dat onze Europese normen qua voedselveiligheid opgegeven zullen worden ten voordele van de Amerikaanse normen of is het onduidelijk wat de impact van de akkoorden zal zijn op de terugbetaling van geneesmiddelen.”

 

“De Europese Commissie moet trouwens niet versteld staan dat het protest zo groot is als we de gretigheid zien waarmee multinationals belastingen ontwijken. Handelsakkoorden TTIP en CETA geven de mondialisering immers nog meer in handen van de multinationals, weg van verkozen politici en weg van de controle door de bevolking.”

 

“De manier waarop de Commissie en de lidstaten koppig de vrijhandelsverdragen wil doorduwen, is niet te begrijpen en leert ons spijtig genoeg dat we te weinig kunnen rekenen op de Europese Commissie om het nodige tegengif te bieden tegen het  populisme richting de Europese verkiezingen van 2019. Dat is een zware verantwoordelijkheid, zeker gezien de staat van de Europese Unie vandaag. Om de belangen van de multinationals te versterken zijn zij immers bereid risico’s te nemen ten koste van jobs, inkomens en welzijn van burgers die vandaag al anstig zijn over hun toekomst", zegt Dirk Van der Maelen.  

 

sp.a is voor het bevorderen van wereldwijde handel maar dan moet die handel bijdragen aan meer en eerlijk verdeelde welvaart, jobs en meer sociale bescherming en duurzaamheid. Handelsakkoorden zoals TTIP en CETA doen precies het omgekeerde. “Wij zullen nogmaals onze stem tegen TTIP en CETA laten horen op de grote demonstratie van vandaag in Brussel”, besluit Dirk Van der Maelen.

 

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel