“Geen ontwikkelingsgeld naar belastingparadijzen”

De regering wil de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) de mogelijkheid bieden om ontwikkelingsgeld te investeren in belastingparadijzen. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen ziet spoken uit het verleden opduiken. “In 2012 hebben we de deur van BIO naar belastingparadijzen gesloten, ik begrijp niet waarom De Croo ze weer op een kier wil zetten.” Van der Maelen dient een amendement in op het wetsvoorstel.

De Belgische ontwikkelingssamenwerking maakt enkele hervormingen door en daarbij wordt ook de investeringspoot onder handen genomen. Zo ligt er een voorstel op tafel dat de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) toelaat om te investeren in belastingparadijzen. “Belastingparadijzen zijn een doorn in het oog van ontwikkelingssamenwerking. In ontwikkelingslanden wordt enorm veel geld uit de economie gezogen door kapitaalvlucht naar belastingparadijzen. Dit is een rem op de groei van deze landen en dus moeten wij deze praktijk bestrijden. Als we nu ons eigen ontwikkelingsgeld gaan investeren in fiscale paradijzen, wordt het onmogelijk om nog recht in de spiegel te kijken. Dit wetsvoorstel staat haaks op onze doelstellingen.” 

Van der Maelen vindt het vreemd dat men de klok terug wilt draaien. “In 2012 werd duidelijk dat BIO 150 miljoen euro in belastingparadijzen had ondergebracht, we hebben meteen een wet gestemd om dit soort praktijken onmogelijk te maken. Nu wil men landen die zich niet aan de fiscale normen houden een uitstel van 5 jaar geven vooraleer ze uitgesloten worden van investeringen door BIO. Wij zien geen heil in dit uitstel, zo zetten we deur weer op een kier voor malversaties. Indien het belastingparadijs tevens een ontwikkelingsland is, is uitstel bespreekbaar, anders niet. In zijn huidige vorm kunnen we dit wetsvoorstel onmogelijk aanvaarden. Ik zal dan ook een amendement indienen op dit voorstel tot wetswijziging.” 

Contacteer ons
Lot Wildemeersch Woordvoerder federale fractie, sp.a
Lot Wildemeersch Woordvoerder federale fractie, sp.a
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel