Goednieuwsshow Vandeurzen verhult dikke buis gezondheidsbeleid

Bert Moyaers: 'Goed gezondheidsbeleid begint met eerlijke evaluatie'

Vlaams parlementslid Bert Moyaers reageert verbaasd op de goednieuwsshow van minister Vandeurzen over de gezondheidsdoelstellingen. “Van de 32 doelstellingen die we ons in 2009 hebben gesteld, zijn er welgeteld zes gehaald”, zegt Moyaers. “Dat is een dikke buis. Het is niet omdat een aantal gezondheidsindicatoren gunstig evolueren, dat het beleid terzake voldoet. Nochtans is het cruciaal om de Vlamingen al op jonge leeftijd aan te zetten tot voldoende beweging en gezonde eetgewoonten. Een goede gezondheid maakt dat mensen langer leven en beter in hun vel zitten, maar zorgt ook voor aanzienlijk minder maatschappelijke kosten voor gezondheidszorgen.”

 

Minister Vandeurzen pakt vandaag uit met zijn langverwachte evaluatie van het preventieve gezondheidsbeleid. In plaats van aan te geven welke doelstellingen Vlaanderen al dan niet gehaald heeft, geeft het rapport aan welke indicatoren ‘gunstig evolueren’. Op die manier verhult de minister dat zijn beleid op 26 van de 32 doelstellingen gefaald heeft. Kinderen bewegen te weinig, nog te weinig mensen eten voldoende fruit en groenten en het aantal mensen met problematisch overgewicht neemt zelfs toe. Het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft, stijgt niet. Nochtans moest Vlaanderen het in 2015 op al die punten minstens 10 procent beter doen dan  in 2009. “Door nu met zogenaamd gunstige evoluties te zwaaien, verstopt minister Vandeurzen het feit dat het beleid over de hele lijn gefaald heeft. De doelstellingen zijn niet bereikt.”

Nochtans wil minister Vandeurzen dit weekend nieuwe gezondheidsdoelstellingen presenteren op basis van deze evaluatie. “Sp.a wil daar graag constructief aan meewerken. Maar een goed beleid start met een eerlijke evaluatie. Met een vrijblijvende goednieuwsshow gaan we de gezondheid van de Vlamingen niet verbeteren.”

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel