Het land besturen vergt meer dan show verkopen

De voorbije 80 weken kenden we in Europa 22 terreuraanslagen. Vandaag klinkt de goednieuwsshow van de  regering Michel dan ook wrang. De ministers zaten vandaag niet samen om beslissingen te nemen, maar omdat zij  met ‘een goed gevoel’ de vakantie in konden gaan. “Terwijl de mensen in dit land zitten met een gevoel van onzekerheid en onveiligheid, werken de ministers aan een goed gevoel voor zichzelf. De regering presenteert dezelfde mensen telkens opnieuw de rekening en toch daalt het begrotingstekort nauwelijks”, zegt sp.a-voorzitter John Crombez. “Het land besturen vergt meer dan show verkopen. Dat is bescherming geven aan jong en oud, zowel sociale zekerheid als veiligheid.”

Mensen willen zich veilig voelen want niets is vandaag nog vanzelfsprekend. Op de metro, in de winkel, of gewoon als we samen plezier maken. Mensen zijn bang en maken zich zorgen. “In deze tijden van terreur vragen mensen dan ook maximale veiligheid, zekerheid en perspectief. Onze politiemensen, onze inlichtingendiensten, onze welzijnswerkers - die dag en nacht werken - kreunen bij gebrek aan middelen. De regering moet nu dan ook écht investeren in onze binnenlandse veiligheid en niet enkel in dure gevechtsvliegtuigen voor later. ”

Mensen willen ook sociale bescherming. Na 2 jaar rechts beleid bewijzen de cijfers zwart op wit dat de regering hierin faalt. Crombez: “Eén op de acht zeer jonge kinderen in Vlaanderen groeit op in armoede. Meer en meer mensen hebben het moeilijk om op het einde van de maand rond te komen. Nog nooit waren er meer mensen die een krediet niet konden terugbetalen. 20% van de gezinnen in België hebben moeite om hun woning naar behoren te verwarmen. Ouders van 12.000 kinderen kregen een incassobureau over de vloer omdat ze de schoolfactuur niet betaald kregen.”

Deze regering voert een oneerlijk beleid. Ze laat altijd dezelfde betalen, en legt grootbanken, multinationals en fraudeurs geen strobreed in de weg. En dat gaat maar door. Terwijl het parlement op 20 juli in reces ging werd nog maar eens een beslissing genomen ten voordele van Electrabel-Suez. Die oneerlijke verdeling is shockerend. Voor jongeren, gezinnen en gepensioneerden gaan de facturen niet alleen telkens omhoog, ze moeten ook langer werken om minder te verdienen en voor een lager pensioen. Bovendien wil deze regering meer flexibiliteit van werknemers zonder één garantie voor hun privéleven. En helpt dit beleid de economie? Neen. Want intussen zijn we de op twee na traagste groeier van Europa en hebben we de hoogste prijsstijgingen van de eurozone.

Bovendien is het einde van dat oneerlijke beleid nog lang niet in zicht. De begroting blijft vol lucht zitten. Een paar weken na de laatste begrotingscontrole heeft minister Van Overtveldt opnieuw 1,1 miljard tekort in zijn departement. Hij ontkent en relativeert, maar zelfs leden uit de meerderheid zijn dat beu. Crombez: “Het probleem is intussen zo groot -  de regering moet tegen 2019 nog 8 miljard (!) zoeken - dat de premier besliste om de begrotingsoefening naar september uit te stellen.

In het schema van de regering gaan weer dezelfde moeten betalen en zullen er opnieuw besparingen worden doorgevoerd in onze sociale bescherming. Het gaat zelfs zover dat langdurig zieken de focus geworden zijn van besparingen. Het alternatief is en blijft onbespreekbaar binnen deze regering maar sp.a zal op dat alternatief blijven aandringen: 1 verlaag de loonkost drastisch en financier die door een bijdrage uit inkomen uit vermogen 2. verhoog de nettolonen en geef betere arbeidscontracten 3. verlaag de facturen en energiekosten 4. voer de strijd tegen fiscale fraude en misbruiken in sociale zekerheid op en 5. stop de afbouw van sociale bescherming."

We hebben vandaag nood aan een regering die bescherming biedt voor iedereen. Een regering die alle mensen in dit land sterker maakt, zonder onderscheid, én een beleid voert dat onze economie doet groeien in plaats van ze te verzwakken. Een regering die de samenleving op een positieve manier stuurt. “Deze regering voldoet helaas aan geen enkele van deze criteria. Het land besturen vergt meer dan show verkopen”, besluit Crombez.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel