Horen, zien en lachen, mag dat nog van deze regering?

 

3,8 miljard. Dat is het indrukwekkende bedrag dat de regering-Michel en minister Maggie De Block besparen op gezondheidszorg. Dat blijft niet zonder gevolgen in het échte leven van mensen. Vandaag passen steeds meer Belgen voor de broodnodige aankoop van een bril of een hoorapparaat, of stellen ze een bezoek bij de tandarts uit. De besparingen in de gezondheidszorg hebben een kritiek punt bereikt. sp.a vraagt met aandrang om die stop te zetten en weer te investeren in mensen. Horen, zien en lachen mag geen luxe zijn, vindt Kamerlid voor sp.a Karin Jiroflée.

 

Volgens cijfers van de OESO heeft een kwart van de Belgische gezinnen het moeilijk om ‘eenvoudige’ zorgkosten in hun huishoudelijk budget te passen. Bij lage inkomens is dat zelfs meer dan de helft. Intussen geeft 30% van de Belgen aan dat ze de tandarts mijden, omdat ze bang zijn van de factuur. Ze gaan alleen als de tandpijn écht niet meer te harden is. Hetzelfde verhaal bij de Belgen met hoorproblemen: liefst 1 op 3 schaft zich geen hoorapparaat aan omdat het te duur is. Tot slot stelt 6% van de Belgen om dezelfde reden de aankoop van... een bril uit. U leest het goed: een bril! Voor een welvarende regio als de onze is zoiets onaanvaardbaar, vindt Jiroflée.

 

De cijfers tonen aan dat de aanhoudende besparingsdrang in de gezondheidszorg een kritiek punt heeft bereikt. Terwijl de nood hoog is én groeiende, weigert deze regering en haar minister van Volksgezondheid Maggie De Block het roer om te gooien. Voor een hoorapparaat ben je vandaag al snel een maandloon kwijt. Een tandimplantaat nodig? De factuur kan al snel oplopen tot meer dan 2.300 euro. Zie je niet meer zo goed, dan krijg je vandaag alleen het absolute minimum terugbetaald voor je nieuwe bril. Met zulke prijzen verbaast het niet dat mensen zelfs de meest ‘eenvoudige’ zorg uitstellen. Andere facturen - voor de school van de kinderen of de verwarming - krijgen dan voorrang.

 

Goed horen en zien, of je niet hoeven te schamen om te lachen: het zou nooit een luxe mogen zijn in ons land. Het is cruciaal om je tiptop te voelen en mee te zijn, zowel professioneel als sociaal. Die zorg uitstellen, is dan ook slecht nieuws. Niet alleen voor de patiënt  zelf, maar ook voor de betaalbaarheid van onze sociale zekerheid. Problemen worden vaak groter met de tijd en noodingrepen kosten de samenleving nóg meer. Investeren in betere terugbetaling van tand-, oog-, - en hoorzorg  is dus de boodschap! Bovendien vindt Karin Jifoflée de tijd rijp om via openbare aanbestedingen of duidelijke, gezamenlijke afspraken met producenten van hoorapparaten, tandprotheses of brillen de prijzen te drukken. “Het is tijd dat minister De Block haar verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat alle Belgen  - en niet alleen zij die het kunnen betalen - weer kunnen zien, horen en lachen.”

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel