Idrissi: 'Samenwerking met Centre Pompidou is erkenning voor Brusselse kunstscène en boost voor Brusselse kanaalzone'

De Brusselse regering maakte vandaag bekend dat het vermaarde Centre Pompidou de culturele partner wordt van het museum voor moderne en hedendaagse kunst in de Citroëngarage. Brussels politica Yamila Idrissi (sp.a) juicht deze beslissing toe: ‘Brussel haalt een culturele speler van wereldformaat binnen en zet zich zo internationaal op de kaart’.

Voor de uitwerking van haar museum voor moderne en hedendaagse kunst langs het kanaal gaat Brussel in zee met het internationaal gerenommeerde Centre Pompidou. ‘Met deze keuze bewijst de Brusselse regering dat ze van het museum aan het kanaal een volwaardig museum met internationale uitstraling wil maken’, zegt Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel Yamila Idrissi. ‘Bovendien wordt de discussie rond de collectievorming van het museum zo beslecht. Het Centre Pompidou heeft namelijk een collectie met meer dan 100.000 werken van onder andere Kandinsky, Matisse, Picasso en Giacometti’.

Volgens de politica is dit een historische dag voor Brussel en fantastisch nieuws voor de Brusselaars. ‘Deze beslissing zal Brussel, en de kanaalzone in het bijzonder, een creatieve en culturele boost geven. Het zal zorgen voor tewerkstelling, voor een opwaardering van de buurt en ook mee helpen bouwen aan het imago van onze hoofdstad. Het toont dat we als gewest wel degelijk kunnen meespelen op wereldniveau’, zegt Idrissi. 

Wat begon in 2011 als een aanklacht om de collecte moderne en hedendaagse kunst uit de kelders van het Museum voor Schone Kunsten te halen, kreeg al snel een draagvlak van duizenden Brusselaars die zich mobiliseerden voor een volwaardig museum langs het kanaal in Brussel. Idrissi vindt dit dossier een goed voorbeeld van hoe Brusselaars en politici elkaar sterker kunnen maken: ‘Het museum zal er komen dankzij de Brusselse regering, maar ook en vooral dankzij de vele Brusselaars die hun schouders hier mee hebben onder gezet’.

 

---

Noot voor de redactie

In 2011 sloot de vleugel voor Moderne Kunst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België de deuren. Sindsdien nam Brussels politica Yamila Idrissi het voortouw om de verschillende betrokkenen bij elkaar te brengen en een visie uit te schrijven voor een Museum aan het Kanaal (MAK) in Brussel. Honderden Brusselaars, waaronder Stromae, Michael Roskam, Marion Hänsel en Julien De Smedt, ondersteunden haar initiatief op www.makbrussel.be

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel