“Ik hoop voor Mechelaars dat Van Overtveldt er nooit schepen van Financiën wordt”

Vijftien fiscale ambtenaren transfereren naar justitie om grote fiscale fraude aan te pakken. Dat beloofde minister van Financiën Johan Van Overtveldt nu al meer dan een half jaar terug. Vandaag is de vaststelling dat ze er nog altijd niet zijn. Meer zelfs, we moeten wachten tot eind 2017. “Dit is het zoveelste bewijs van zijn onwil om fraude écht aan te pakken”, zegt sp.a-voorzitter John Crombez. “Hoe moeilijk kan het nu zijn om 15 mensen te detacheren naar justitie? ” 

Johan Van Overtveldt (N-VA) slaagt er maar niet in te doen wat een minister van Financiën zou moeten doen, fiscale fraude zwaar aanpakken. “Dat justitie nu nog eens meer dan een jaar moet wachten op versterking wijst erop dat deze regering de aanpak van fiscale valsspelers geen prioriteit vindt. En wie is daar de dupe van? Alle mensen die hun belastingen wél eerlijk betalen”, zegt John Crombez.
 
“Een ernstige strijd tegen grote fiscale fraude zou nochtans helpen om te vermijden dat altijd dezelfden moeten betalen en de facturen maar blijven stijgen. Hoe moeilijk kan het zijn om 15 mensen over te hevelen naar justitie? Eén Koninklijk Besluit volstaat daarvoor.”
 
“Telkens als je denkt dat het dieptepunt bereikt is, slaagt de minister erin om er weer een schepje bovenop te doen. Zo staat Panama vandaag nog altijd niet op de lijst van belastingparadijzen. Ook dat werd in april aangekondigd, terwijl ook hier één Koninklijk Besluit volstaat.” Begin van de maand vatte onderzoeksrechter Michel Claise het treffend samen: “Johan Van Overtveldt doet helemaal niets tegen fiscale fraude.”
 
"Deze 36e aflevering in Van Overtveldts blunderboek zet zijn onkunde van de voorbije twee jaar nog maar eens in de verf", vindt Crombez. “Hij financierde de tax shift niet, de begroting is een krater en zijn maatregelen zoals de kaaimantaks, de speculatietaks of de karaattaks zijn een regelrechte flop. Ofwel draait hij alles in de soep, ofwel komt er niks van de grond zoals met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Dat is een hervorming die werkelijk iedereen vraagt. Ook wij. Maar neen, dan schoffeert Van Overtveldt liever zijn coalitiepartners, of zet hij de premier voor schut door in zee te gaan met een fiscaal kantoor dat het voorstel voor hem uitwerkt.”
 
“Ik hoor en lees dat de minister een verhuizing naar Mechelen overweegt. Ik hoop voor de Mechelaars alvast dat hij er nooit schepen van Financiën wordt”, besluit John Crombez.
 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel