“In tegenstelling tot ons land toont Duitsland wél politieke moed”

Duitsland duwt de F-35 uit de competitie en kiest voor Europese defensie

 

Duitsland besliste zopas om het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de  F-35, uit de competitie te gooien als vervanger voor hun vliegtuigenvloot. Die beslissing nam het Duits ministerie van defensie omdat ze de voorkeur geven aan een toekomstige Europese Defensie waar samenwerking mogelijk is met Europese bedrijven. “Een moedige en juiste keuze van de Duitsers. Bovendien stelt Duitsland op die manier haar nucleaire taak in vraag: want een straaljager die niet Amerikaans is, zal zonder certificaat geen Amerikaanse kernwapens kunnen vervoeren. Het verkrijgen van dergelijk certificaat is geen zekerheid, en kan bovendien tot tien jaar duren. We zouden beter een voorbeeld nemen aan Duitsland”, zegt defensiespecialist voor sp.a Melissa Depraetere.

 

“De Duitse beslissing maakt de gemiste kans van ons land nogmaals pijnlijk duidelijk. België was in het verleden altijd een van de voortrekkers van een sterke Europese Unie. Nu er voor het eerst in jaren stappen richting een Europese Defensie worden gezet, trekt ons land volop de Amerikaanse kaart”, zegt Depraetere. Voorstanders van de F-35 haalden herhaaldelijk aan dat het stopzetten van de nucleaire taak onmogelijk is voor ons land, als we de NAVO niet willen bruskeren. Ik kan alleen maar vaststellen dat Duitsland hier wél politieke moed toont.

 

Depraetere vraagt dringend een debat over de nucleaire taak van de Belgische toekomstige gevechtsvliegtuigen: "Als ons land beslist om de F-35 niet uit te rusten met een nucleaire taak betekent dat op termijn een definitief afscheid van de nucleaire taak die België in NAVO-verband uitvoert. Maar het omgekeerde is ook waar, een nucleaire taak betekent dat we voor de komende 40 jaar terug kernwapens op ons grondgebied behouden. Een politiek debat dringt zich dus op.”

 

sp.a wil alvast niet dat de nieuwe straaljagers kernbommen kunnen vervoeren: "Wie ons op dit thema naïef noemt, houdt maar beter de Duitse situatie in het oog. Als een groot land als Duitsland het kan, waarom wij dan niet?”, besluit Depraeter.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel