‘Investeren in senioren is enige garantie op goede zorg en betaalbaar rusthuis’

‘Als de Vlaamse regering niet dringend gaat investeren in ouderenzorg, wordt de rusthuisfactuur binnenkort compleet onbetaalbaar voor de Vlaamse middenklasse.’ Dat zegt Vlaams parlementslid Jan Bertels in een reactie op de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteit. Daaruit blijkt dat een rusthuis het afgelopen jaar gemiddeld weer 840 euro duurder geworden is. Voor drie mensen op de vier volstaat het inkomen niet om de rusthuisfactuur te betalen. ‘Iedereen heeft recht op een oude dag zonder financiële zorgen’, zegt Bertels. ‘Het is aan de regering om voldoende te investeren in ouderenzorg, zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft tegen een haalbare prijs.’  

De tweede rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteit toont aan dat de rusthuizen in Vlaanderen voor het zoveelste jaar op rij duurder zijn geworden. Dat komt omdat minister Vandeurzen er niet in slaagt om de noden in de samenleving bij te benen. Er zijn steeds meer senioren die zwaar zorgbehoevend zijn en dus extra ondersteuning nodig hebben, maar de financiering van de rusthuizen volgt die evolutie niet. Er komen weliswaar 8.400 nieuwe plaatsen in de woonzorgcentra bij, maar geld voor de verzorging van de zwaar zorgbehoevende senioren is niet voorzien. Gevolg is dat de mensen daar zelf moeten voor opdraaien.

Het is deze toenemende kloof tussen de reële zorgbehoeften en de financiering vanuit de overheid, die zowel de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg onder druk zet. De kloof bedraagt ondertussen ongeveer 120 miljoen euro en verklaart zowel de sterke prijsstijgingen in de rusthuizen als de wantoestanden rond slechte zorg en verwaarlozing van senioren, omdat er onvoldoende personeel kan worden aangeworven. De zorgsector en het personeel staat het water aan de lippen. Ze kunnen kiezen: het tekort in de overheidsfinanciering doorrekenen aan de bewoners, of besparen op de verzorging van de senioren.  

‘Iedere Vlaming moet uitzicht hebben op een oude dag zonder financiële zorgen’, vindt Jan Bertels. ‘Vroeg of laat zijn we allemaal oud. Iedereen heeft dus belang bij een solidaire en eerlijke financiering van de ouderenzorg. Minister Vandeurzen dweilt met de kraan open. Zonder een forse investeringsinjectie is het onmogelijk om de menswaardige ouderenzorg te garanderen die in een beschaafde samenleving normaal zou zijn.’

Naast voldoende financiering blijft sp.a ook hameren op de betaalbaarheid van de ouderenzorg. Enerzijds is er behoefte aan een maximumfactuur, zodat het inkomen van een oudere nooit lager ligt dan de rusthuisfactuur en zodat ook mensen met een laag inkomen hun levensnoodzakelijke zorg kunnen betalen. Anderzijds is er dringend behoefte aan meer prijzencontrole en duidelijkheid over de vele supplementen die in de woonzorgcentra aangerekend worden. Nu zijn sommige rusthuizen te weinig transparant over deze verborgen kosten, terwijl senioren het recht hebben om te weten voor wat en hoeveel ze betalen.

Contacteer ons
Jan Bertels
Jan Bertels
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel