Investeren in veiligheid is meer dan investeren in kernwapens

Studiedag sp.a rond veiligheid.

Vandaag luisterden sp.a parlementsleden Dirk Van der Maelen en Alain Top naar heel wat specialisten in het veiligheidsdomein. Centrale boodschap daarbij: “Defensie is ruimer dan de F35 en veiligheid is ruimer dan Defensie”. Strategische visies rond veiligheid en defensie worden door de regering uitgegeven, maar stuurplannen blijven uit. Keuzes maken binnen het veiligheidsbeleid is nu nochtans dringender dan ooit. 

België geeft nog steeds geld uit aan kernwapens. België is één van de weinige NAVO niet-kernwapenstaten die nog Amerikaanse tactische kernwapens heeft liggen. Sterker nog, vanaf 2020 worden de bommen gemoderniseerd (met een prijskaartje van 10 miljard USD voor 400 B-61 bommen, betaald door de VS). België betaalt wel voor de veiligheid van de perimeter, de software van onze gevechtsvliegtuigen en de training op luchtmissies met kernbommen. Intussen is er te weinig budget voor onze inlichtingendiensten, voor meer politiepersoneel of voor goed getrainde militairen.

De regering Michel  kondigt heel veel rond veiligheid aan, maar is niet van plan deze te financieren binnen de huidige legislatuur. De factuur wordt doorgeschoven naar de volgende generatie. Op het einde van de rit wordt er dus helemaal niets meer beslist. sp.a heeft wel de politieke moed om keuzes te maken. 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel