'Jaar uitstel is mooie kans om hervorming secundair bij te sturen'

De beslissing van minister Crevits om de hervorming van het secundair onderwijs met een jaar uit te stellen, is een uitgelezen kans om het secundair onderwijs van de toekomst echt vorm te geven. Dat zegt sp.a-onderwijsexperte Caroline Gennez. "Als sp.a roepen wij de minister op om het extra jaar te gebruiken om opnieuw rond de tafel te gaan zitten en de hervorming bij te sturen, zodat de échte noden in het secundair onderwijs worden aangepakt", zegt Gennez. "Alleen als dat lukt, kunnen we alle jongeren in Vlaanderen de kans geven om een goed diploma te halen en later een goeie job te vinden." 

De koepels en onderwijsexperten zijn het erover eens dat de zogeheten modernisering van het secundair onderwijs van deze Vlaamse regering niet volstaat om de uitdagingen van ons onderwijs aan te pakken. Het hoge aantal jongeren dat het onderwijs zonder dilpoma verlaat en dus amper kansen heeft om een job te vinden, de dalende internationale kwaliteit van ons onderwijs, de toenemende schoolmoeheid bij jongeren... : al deze problemen krijgen in de hervorming geen antwoord.  

Het is dus goed dat de minister luisterde naar de onderwijswereld en nu beslist om de hervorming uit te stellen. "Dat biedt de kans om ervoor te zorgen dat er tegen 2019 een échte hervorming kan uitgerold worden. Nu komt het er op aan om ook inhoudelijk bij te sturen. sp.a roept de Vlaamse regering op om aan tafel te gaan zitten met het onderwijsveld en de hervorming vorm te geven die ons onderwijs echt nodig heeft", zegt Caroline Gennez.

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel