Jan Bertels (sp.a): "Maggie De Block schuift rommelige invoering elektronisch voorschrift af op de patiënt"

 

Beste,

Gelieve hieronder een persbericht te vinden van Kamerlid Jan Bertels (sp.a) over de gebrekkige invoering van het elektronisch voorschrift bij artsen door minister De Block, waarvan patiënten en apothekers de dupe zijn. 

Contactpersoon: Jan Bertels (Kamerlid, 0478 26 14)

Hartelijke groeten, 

 

Niels Pattyn (woordvoerder sp.a)

 

Jan Bertels: "Maggie De Block schuift rommelige invoering elektronisch voorschrift af op de patiënt".

Sinds 1 januari 2020 is het elektronisch voorschrift verplicht. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee, dus dat is een goede zaak. Oude artsen, en bepaalde situaties zijn wel vrijgesteld (huisbezoek, bezoek in Woonzorgcentrum).  Maar ook wanneer men gebruik maakt van een papieren voorschrift moet men vanaf morgen een nieuw model  gebruiken dat in november 2019 werd ingevoerd.  Nu blijkt dat heel wat artsen nog gebruik maken van het oude model. En dit levert praktische problemen op voor de patiënt omdat de terugbetaling daardoor niet meer automatisch kan worden verwerkt.

"Artsen kiezen er blijkbaar voor om het oude model toch te blijven gebruiken terwijl er al een overgangsperiode van 3 maanden werd ingelast", stelt sp.a Kamerlid Jan Bertels vast. "Door dat Maggie De Block dit toelaat komen de patiënten in de problemen", betreurt Jan Bertels. Patiënten die een oud voorschrift krijgen moeten nu, door de regeling die de minister voorstelt, eerst alles zelf voorschieten en nadien met hun briefje naar de mutualiteit gaan. "De wereld op zijn kop een een stap achteruit", laakt Bertels. "Kwetsbare patiënten kunnen de kostprijs van medicijnen die vaak hoog kunnen oplopen, denk maar aan ouderen of chronisch zieken, niet steeds zelfs voorschieten, bovendien lopen ze het risico dat ze de rekening verliezen en zo de terugbetaling kwijt raken", vreest Bertels.  "De patiënt en de apotheker zijn nu de dupe van het knoeiwerk van de minister", volgens Bertels, "ofwel heeft ze slechte afspraken gemaakt met de artsen, hen zéér slecht geïnformeerd of heeft ze hen als minister blijkbaar niets te zeggen". 

Jan Bertels roept Maggie De Block alvast op om de koe bij de horens te vatten, "het de facto afschaffen van de derdebetaler bij de apotheker is een zeer slechte oplossing die niet lang mag aanslepen.". "Elke patiënt die nu een geneesmiddel niet aankoopt omwille van de factuur of die een terugbetaling misloopt door de administratieve rompslomp is er één teveel", besluit Bertels. Hij zal de kwestie van dichtbij opvolgen in de Kamercommissie Volksgezondheid en de minister aansporen de gezondheid van de patiënt centraal te stellen en te bevorderen i.p.v. tegen te werken.

Contacteer ons
Niels Pattyn
Niels Pattyn Woordvoerder sp.a
Niels Pattyn
Niels Pattyn Woordvoerder sp.a
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel