Belastinginkomsten keer op keer te hoog ingeschat

"Je zou bijna denken dat Van Overtveldt het met opzet doet"

De fiscale ontvangsten liggen 760 miljoen euro lager dan de regering Michel bij de begrotingscontrole had vooropgesteld.  sp.a voorspelde een jaar geleden al dat de ontvangsten uit belastingen fors onder de verwachtingen zouden blijven en dat dat problemen zou opleveren voor de begroting van Michel I. 

Ondanks verschillende waarschuwingen, stak de regering ook bij de laatste controle opnieuw de kop in het zand.  “Keer op keer worden de belastinginkomsten te hoog ingeschat. Je zou bijna denken dat minister Van Overtveldt het met opzet doet”, zegt Karin Temmerman (sp.a) “Het is al langer duidelijk dat het probleem zich bij de minister van Financiën situeert en de reeks belastingen die hij invoerde niet opbrengen wat ervan verwacht werd. Dat zei Wouter Beke met zoveel woorden ook al, om van de voorzitter van de commissie Financiën Eric Van Rompuy te zwijgen.”

“Toen het monitoringcomité in maart de raming van de fiscale ontvangsten naar beneden bijstelde, verschuilde minister Van Overtveldt zich achter de lage rente. Nu zijn het de aanslagen op Brussel die een gat in de ontvangsten slaan. De minister van Financiën zoekt telkens weer een externe oorzaak voor de tegenvallende ontvangsten.  Hij en zijn partij zijn niet te beroerd om in dezelfde week de sociale zekerheid aan te vallen voor een vermeend tekort maar een echt tekort in de ontvangsten keer op keer te minimaliseren.”

“De minister zijn ramingen zijn onrealistisch. En dat telkens weer. Het belooft voor de begrotingsbesprekingen die deze zomer nog gaan plaatsvinden.”

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel