Kamercommissie nu toch overtuigd van sp.a-voorstel om brillen en lenzen beter terug te betalen

 

 

Zonet steunde een meerderheid binnen de Kamercommissie Volksgezondheid een voorstel van sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée met daarin een pleidooi om het BTW-tarief voor de aankoop van brillen en lenzen te verlagen naar 6 procent. Een meevaller op de dag dat verschillende ziekenfondsen aankondigen dat ze een betere terugbetaling willen van brillen.  

 

Gisteren bleek nog uit een groot onderzoek van Test-Aankoop dat gezondheidsuitgaven die gezinnen als ‘niet superdringend’ ervaren, makkelijk worden uitgesteld of zelfs helemaal niet meer gebeuren.  Niet minder dan 26% van de ondervraagden stelt de aankoop van een bril of hoorapparaat uit. Dit weekend bleek ook uit onderzoek van de krant De Standaard dat meer en meer werkende mensen bij het OCMW aankloppen omdat ze de kost voor een bril, lenzen of een laserbehandeling aan de ogen niet kunnen financieren.  sp.a gaat al een jaar lang de boer op met de campagne ‘Horen, zien en lachen… mag geen luxe zijn.’ Met die campagne pleit Kamerlid Karin Jiroflée voor een betere terugbetaling van tand-, oor- en oogzorg. Vanmiddag vond Jiroflée in de commissie Volksgezondheid een meerderheid voor haar resolutie om het BTW-tarief op brillen en lenzen van 21% naar 6% te verlagen.

 

“We hebben altijd gewaarschuwd dat de besparingen in de gezondheidszorg niet zonder gevolgen zouden blijven in het échte leven van mensen. We stellen vandaag helaas vast dat meer en meer mensen de broodnodige aankoop van een bril of lenzen uitstellen omwille van financiële redenen. Ik ben tevreden dat we vandaag een eerste horde hebben genomen in een betere terugbetaling van brillen en lenzen”, zegt Karin Jiroflée.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel