Kitir is teleurgesteld dat positief voorstel om mensen langer aan het werk te houden, geen kans kreeg.

 

 

De regering en bevoegd minister voor Werk Kris Peeters hebben de mond vol van ‘werkbaar werk’, maar als puntje bij paaltje komt, is ze niet bereid om een positief voorbeeld uit de petrochemie te steunen dat vandaag al tienduizenden werknemers helpt om langer aan de slag te blijven.  Fractieleider Meryame Kitir (sp.a) is teleurgesteld dat haar wetsvoorstel dat ze vandaag als amendement indiende voor de oprichting van werkbaarsheidsfondsen, geen kans kreeg bij de meerderheid en werd weggestemd.

 

Meryame Kitir dringt er al langer op aan om uit te gaan van een positief personeelsbeleid.  “Naar aanleiding van een Ronde van Vlaanderen die ik vorig jaar organiseerde over werk, hebben we voorgesteld om werkbaarheidsfondsen op te richten. Zo’n fonds bestaat vandaag al in de chemiesector, én met groot succes. Meer dan 50 000 werknemers doen er vandaag al hun voordeel mee. Elk bedrijf in die sector draagt bij.  Ik begrijp niet waarom de meerderheid deze ‘good practice’ niet wil uitbreiden naar andere sectoren.”  

 

Uit de gedeelde pot kunnen werkgevers dan putten om maatgerichte acties rond werkbaar werk op te zetten. Want bedrijven hebben ook steun nodig in die zoektocht. Het is niet simpel om iemand zomaar te ‘moven’ van het magazijn naar een administratieve job. Dat vergt investeringen.”

 

Daarnaast pleit Kitir ook voor om te investeren in werkcoaches per sector. “Die coaches zijn specialisten in hun domein. Zij kunnen werkgevers en vakbonden in bedrijven advies geven en begeleiden.  Vandaag zien we dat de wil er vaak is om langdurig zieken weer op te nemen, maar men niet goed weet hoe eraan te beginnen. En dus gebeurt er meestal niks en zijn er alleen maar verliezers”, besluit Kitir.


 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel