Kitir: “minister moet nú ingrijpen en zekerheid bieden aan interimmers”

 

 

Werknemers die elke dag vrezen voor ontslag of bang zijn om ziek te worden. Anderen die pas op het eind van de dag weten of hun contract verlengd wordt. Het zijn schrijnende voorbeelden van een arbeidsmarkt die tekortschiet in de bescherming van werknemers. “Vandaag is het flexi à volonté met deze ministers”, zegt sp.a-fractieleider Meryame Kitir, “en dan krijg je zulke vormen van moderne slavernij.  Minister Peeters moet nu ingrijpen.”

 

Wie gisteren de Pano-uitzending op één zag -  over hoe grote bedrijven omgaan met uitzendkrachten - kan niet anders dan gechoqueerd zijn over de werkomstandigheden van duizenden, vaak jonge, werknemers. Werknemers die elke dag vrezen voor hun ontslag, werknemers die bang zijn om ziek te worden. Werknemers die pas op het einde van de dag weten of ze morgen nog werk hebben.

 

Minder bescherming en meer flexibiliteit. Het is de nieuwe norm. “Het is vandaag flexi à volonté. Mensen moeten flexibeler werken om minder tijd over te houden, meer werken om minder loon over te houden, langer werken om minder pensioen over te houden. Zo wordt deregulering en flexibilisering op termijn regelrechte sociale dumping. Niet van Oost-Europese, maar wél van Belgische werknemers.”

 

“Waar is het respect voor mensen die werken, voor zij die elke dag weer keihard hun best doen? Als het op sociaal fatsoen aankomt, dan hoor je deze ministers niet. “Ook al zijn er cao’s of afspraken binnen de sectoren over zelfregulering en interne bemiddeling, sommige bedrijven vegen daar de vloer mee aan. Daarom is het dringend tijd dat de regering ingrijpt en Kris Peeters zijn verantwoordelijkheid opneemt. Als minister van Werk is het zijn job om werknemers bescherming en zekerheid te bieden.”

 

sp.a wil Peeters op weg helpen en werkte alvast een voorstel uit om mensen die werken te beschermen.  Kitir: “Vroeger was een job vaak voor het leven. Die tijden komen niet meer terug. Maar dat wil nog niet zeggen dat we moeten aanvaarden dat werknemers worden uitgeperst als citroenen.  Mensen zijn geen apparaten die je ’s morgens aan en ‘s avonds weer uit zet. Daarom stellen wij voor om interimcontracten automatisch om te zetten in een contract van onbepaalde duur voor iedere werknemer die in een periode van drie maanden gedurende twee maanden met interimcontracten voor dezelfde werkgever heeft gewerkt.”

 

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel