Klacht Rob Beenders verplicht Watergroep om 22.000 klanten terug te betalen

Zo’n 21.700 Vlaamse gezinnen krijgen binnenkort geld terug van de Watergroep. Na een klacht van Vlaams parlementslid Rob Beenders bij minister Schauvliege bleek dat het het grootste waterbedrijf van Vlaanderen sinds 2016 te hoge tarieven aanrekende. “De tarieven zijn naar beneden bijgesteld en het verschil wordt met terugwerkende kracht terugbetaald”, zegt Rob Beenders (sp.a). “Dat is één stap in de goede richting, maar er nog heel wat mis met de waterfactuur van de Vlaamse gezinnen. Hoog tijd dat minister Schauvliege werkt maakt van eerlijke facturen.”

Een brandkast in een appartementsgebouw kostte de bewoners van tot 2015 96,68 euro per jaar. Diezelfde brandslang kostte vanaf 1 januari 2016 opeens 1.325 euro, of bijna 13 keer meer dan vroeger. Rob Beenders ondervroeg minister Schauvliege meermaals over de kwestie. Zij bestelde een onderzoek en dat gaf Beenders gelijk: de Watergroep rekende te veel aan en moet de gedupeerde gezinnen terugbetalen.

Vraag blijft wel hoe het komt dat de Watergroep, die 175 van de 308 Vlaamse gemeenten van water voorziet, zich zo kan vergissen bij de berekening van de tarieven. “Als wij geen onderzoek hadden gevraagd, zou niemand dit hebben gezien. Dat toont nog maar eens aan dat de waterfactuur vandaag niet doorzichtig is en dat er dringend nood is aan een echte, sterke regulator die de tarieven onderzoekt en bijstuurt waar nodig. De waterfactuur van veel Vlaamse gezinnen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Hoog tijd voor transparante, eerlijke facturen.”

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel