“Laat jongeren in dagpsychiatrie niet in de steek”

 

 

Karin Jiroflée reageert ontzet op het nieuws dat minister Maggie De Block het mes zet in de dagpsychiatrie voor jongeren. “Dit is gewoon een platte besparing op onze allerkwestbaarste jongeren en een slag in het gezicht van alle hulpverleners.” Jiroflée roept de minister op deze besparing in te trekken. sp.a vraagt al langer meer middelen voor psychische zorg.

 

De minister van Volksgezondheid Maggie De Block kondigt een besparing aan op de middelen voor psychiatrische daghospitalisatie.  “Als je weet dat voor die zorg vandaag wachtlijsten uitpuilen, dan is die beslissing onbegrijpelijk”, vindt Jiroflée.  

 

De minister verstopt zich achter zogenoemde personeelsnormen uit het verleden. “Maar door de middelen nu te halveren maakt ze deze zorg net onmogelijk”. Jiroflée wijst er op dat de sterkte van het model net is dat er voldoende personeel is om therapie te organiseren. “Nu maakt ze dat aanbod weer onmogelijk.”

 

Jiroflée trekt een parallel met de volwassenpsychiatrie. “Bij beddenafbouw behoudt een instelling de middelen om een ambulant aanbod te ontwikkelen. In de dagpsychiatrie voor jongeren gebeurde net hetzelfde. Maar omdat hulpverleners hun job blijkbaar te goed doen, worden ze nu gestraft: minder bedden én nu ook minder personeel om die ambulante zorg te verzekeren.”

 

sp.a vraagt al langer om net meer middelen in te zetten voor psychische zorg. “Maar opnieuw zien we de rode draad in het beleid van de minister: besparen op de meest kwetsbare groepen. Wijkgezondheidscentra blokkeren, de maximumfactuur optrekken, geneesmiddelen duurder maken en nu ook nog eens besparen op psychiatrisch kwetsbare jongeren. Deze regering laat  deze jongeren en hun ouders koudweg in de steek”, besluit Karin Jiroflée.

 

 

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel