Libische tegoeden: Ook Europese instellingen weigeren tekst en uitleg te geven

 

 

De Raad van de Europese Unie hult zich in stilzwijgen en verschuilt zich achter geheimhouding in het dossier van de bevroren Libische tegoeden. Op een vraag van Kamerlid voor sp.a Dirk Van der Maelen om tekst en uitleg te geven tijdens de hoorzittingen deze week in de commissie Financiën, volgde vanmorgen een botte weigering. “Dit is compleet onaanvaardbaar. Europa toont zich zo van haar lelijkste en meest ondemocratische kant”, zegt Van der Maelen.  “Nu we weten dat het VN-Sanctiecomité afgelopen december ondubbelzinnig heeft bevestigd dat België door het vrijgeven van die interesten het internationaal sanctieregime heeft geschonden, moet er volledige transparantie komen in hoe die belangrijke beslissing tot stand is gekomen. België staat internationaal compleet in zijn hemd en de EU lijkt zijn eigen beslissende verantwoordelijkheid in de foute interpretatie van de resolutie van de Veiligheidsraad te willen verdoezelen. Waar halen zij die pretentie vandaan? Als de Raad blijft zwijgen, zien we ons genoodzaakt een tijdelijke onderzoekscommissie op te richten,” zegt Van der Maelen.

 

 

Vrijdag 15 maart organiseert de Commissie Financiën in De Kamer nieuwe hoorzittingen met alle administratieve en politieke hoofdrolspelers in het dossier van de bevroren Libische tegoeden. Als Kamer stelden we opnieuw de vraag aan de Raad van de EU om tekst en uitleg te komen geven bij hun ‘interpretatie’ om de interesten op de Libische bevroren fondsen vrij te geven op de beruchte Europese Relex-vergadering van 20 oktober 2011. Eerder liet de Raad al weten dat het juridisch advies waarop de Belgische beslissing zou zijn gebaseerd, niet op papier bestaat. “Ik kan me hoegenaamd niet voorstellen dat een topambtenaar van de juridische dienst van de Raad groen licht geeft voor het betalen van vele miljarden aan Libisch geld zonder dat daar extra uitleg en tekst bij kan horen. Nu de Raad nogmaals weigert om aan het parlement hun ‘interpretatie’ te komen toelichten, doet alles vermoeden dat sommige potjes gedekt moeten blijven,” aldus Dirk Van der Maelen. Europarlementslid voor sp.a Kathleen Van Brempt stelde al eerder vragen aan de Raad voor meer tekst en uitleg rond deze belangrijke juridische opinie maar botste ook toen op een muur van stilzwijgen en geheimhouding.

 

Kamerlid voor sp.a Dirk Van der Maelen is al meer dan een jaar aan het aandringen op antwoorden in het dossier van de Libische tegoeden. “Tot vandaag hebben we nog steeds geen antwoord op de meest pertinente vragen: Waarom werd beslist om de Libische fondsen vrij te geven? Wie nam die beslissing? Wat gebeurde met die verdwenen miljarden? En wie was politiek verantwoordelijk? Hoe komt het dat België als enige land die tegoeden heeft vrijgemaakt? Ook Europese instellingen houden het op een zwijgen en weigeren ook maar enige transparantie te geven”, besluit Kamerlid Dirk Van der Maelen. “Dat is onaanvaardbaar in een democratie en stelt me zwaar teleur .”

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel