“Maak hospitalisatieverzekeringen overbodig"

Uit de nieuwe studie van de christelijke mutualiteit blijkt dat ziekenhuizen wel erg creatief zijn om de patiënt extra kosten aan te rekenen. Voor eenzelfde ingreep betaal je, afhankelijk van de kamer waarin je ligt, meer aan de arts en het ziekenhuis. “De ereloon- maar ook andere supplementen doen de factuur nodeloos oplopen”, zegt Karin Jiroflée.  “Patiënten weten vaak niet of de kosten ervan door hun verzekering gedekt worden en zo komen ze al te vaak voor grote verrassingen te staan. We pleiten al verschillende jaren voor de afschaffing van die dure supplementen. Maggie wil niet horen, maar de patiënt gaat het wel voelen.”

“De minister had nochtans een uitgelezen kans om aan de ereloonsupplementen te sleutelen. Deze legislatuur stond de hervorming van de financiering van onze ziekenhuizen gepland. Die hervorming had ze moeten aangrijpen om de ereloonsupplementen af te schaffen. Maar de minister schuift de problemen van onderfinanciering van de ziekenhuizen al jaren voor zich uit.  Van een hervorming is nog steeds geen sprake. En in plaats van de patiënt intussen te beschermen voor hoog oplopende facturen, kiest ze de kant van de artsen en zo installeert ze een klassensysteem in onze gezondheidszorg. Dat is absoluut betreurenswaardig voor een minister van Volksgezondheid. De beloofde hervorming van de ziekenhuizen blijft uit, de ereloonsupplementen voor artsen zullen blijven stijgen en de patiënt is opnieuw de klos.”

“Vandaag doen er zich te veel  incidenten voor met torenhoge facturen, ook voor patiënten die verzekerd zijn”, weet Jiroflée.  “Net daarom moeten we van die hospitalisatieverzekeringen, die bovendien veel te duur zijn, af”, zegt Jiroflée.  “Ereloonsupplementen moeten onmiddellijk verboden worden, maar ook andere supplementen (kamer- en materiaal) moeten gereguleerd worden.”

“Wij willen de gezondheidszorg terug versterken, want vandaag zien we dat private verzekeringen inspringen waar de overheid steken laat vallen”, zegt Jiroflée.  “sp.a zal voor de volgende legislatuur een ambitieus investeringsplan neerleggen dat de terugbetaling voorziet voor brillen, lenzen, tandzorg, hoorapparaten en geestelijke gezondheidszorg. Het moet duidelijk zijn dat hospitalisatieverzekeringen overbodig zijn.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel