"Maak van energie terug een basisrecht"

sp.a eist verlenging van het vangnetmechanisme

“Na de stijging van de BTW van 6 naar 21% richt de regering nu haar pijlen op het enige andere element uit de elektriciteitsfactuur dat ze nog niet verhoogde: de zuivere energieprijs. Het is duidelijk dat deze regering niet wakker ligt van de elektriciteitsfactuur van de gezinnen, maar het is vreemd dat bij uitstek een liberale minister een initiatief wil afvoeren dat net voor meer concurrentie op de energiemarkt zorgt”, zegt Kamerlid Karin Temmerman. "Meer concurrentie levert doorgaans lagere energiefacturen op. Dat weet toch elk kind.”

 

België heeft de derde hoogste elektriciteitsprijzen van Europa ondanks het feit ons land nauwelijks heeft ingezet op een energietransitie.  Toch is de zuivere energieprijs, die nog slechts 28,77% van de elektriciteitsfactuur van de gezinnen uitmaakt, in België goedkoper dan in onze buurlanden en daalde ze de afgelopen jaren ook sterker. Dat komt door het mechanisme dat toenmalig minister van consumentenzaken Johan Vande Lanotte invoerde. “Het vangnetmechanisme maakte komaf met een ontransparant indexeringssysteem van de energieprijzen. Een systeem dat volgens de energieregulator CREG altijd onverzoenbaar is geweest met realiteit van een vrije energiemarkt. Nu zeggen dat het terug wordt ingevoerd om de vrije markt te laten spelen is er met de pet naar gooien”, zegt Temmerman.

 

Zowat alle componenten van de energiefactuur zijn de afgelopen jaren gestegen. Het enige element uit de factuur dat daalde, de zuivere energieprijs, dreigt nu door het afschaffen van het vangnetmechanisme ook te stijgen.  De vorige regering voerde nochtans het vangnetmechanisme in om ervoor te zorgen dat de energieprijzen voor gezinnen en kmo’s niet hoger zouden liggen dan de gemiddelde energieprijs in de ons omringende landen.  Sinds de invoering van het vangnetmechanisme evolueert de marktconcentratie in positieve zin.. De CREG waarschuwt de regering in een studie voor het verdwijnen van het vangnetmechanisme. Ondanks de introductie van 11 nieuwe leveranciers op de markt sinds de invoering, is de marktconcentratie op onze energiemarkt is nog steeds veel te hoog, zo zegt de CREG.  Permanente monitoring van de stijging van de prijzen is nog altijd nodig om de consument te beschermen en meer transparantie in de vergelijking van de energiecontracten toe te laten.

 

sp.a zal een wetsvoorstel indienen om het vangnetmechanisme in de wet te betonneren. “Zo moet er niet om de drie jaar over een verlenging worden beslist en kan deze maatregel, die zowel goed is voor de factuur van gezinnen en KMO’s als voor de marktwerking, behouden blijven”.

 

Vandaag legt sp.a ook de verlaging van de BTW op elektriciteit opnieuw op tafel in het kader van het wetboek BTW. “Wat voor tampons kan, moet toch ook voor energie kunnen. Het verwarmen van je huis is geen luxe, maar een basisrecht. De energieprijs moet dan ook dalen in plaats van stijgen”. 

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel