“Maggie blijft cadeaus uitdelen aan de farma-industrie"


Opnieuw deelt Maggie De Block cadeaus uit aan de sector.  Het geneesmiddelenbudget wordt jaar na jaar overschreden en in plaats van hier iets aan te doen blijft minister De Block onder één hoedje spelen met de farmaceutische sector.  Karin Jiroflée is niet te spreken over de maatregelen die vandaag bekend raakten. “Terwijl experts steeds meer vragen stellen bij de hoge prijzen en de beperkte meerwaarde van vele nieuwe geneesmiddelen, maakt de minister het net makkelijker om die exuberante prijzen aan te houden. Daarnaast maakt ze de terugbetalingsprocedure minder kritisch en minder transparant”, klaagt Jiroflée aan. “Daar wordt maar één iemand beter van: dat is de farma-industrie.”

Beide maatregelen doen de wenkbrauwen fronsen.  “De beperkte patiëntengroep is nu vaak een argument om een hoge prijs te vragen, als er meerdere patiënten met het geneesmiddel geholpen kunnen worden, is een prijsdaling dan ook de logica zelve”.

Ook het feit dat men van een 2/3de naar een gewone meerderheid gaat in de commissie die moet beslissen over terugbetaling kan bij sp.a op weinig begrip rekenen.  “Van vele nieuwe geneesmiddelen wordt de meerwaarde in twijfel getrokken, het was dan ook een goede zaak dat dit kritisch en transparant werd bekeken. Die kritische houding is belangrijk voor de gezondheidszorg en voor de patiënt, maar de minister vindt die blijkbaar vervelend?”, zegt Jiroflée.

“Doordat bovendien de stemmingen geheim en anoniem worden zet de minister de poort wagenwijd open voor lobby door de sector, dat kan toch niet de bedoeling zijn”, hekelt Jiroflée.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel