"Met hetzelfde inkomen is je winkelkar gewoon minder gevuld dan het jaar voordien”

Eén op vijf Belgen worstelt met budget

Eén Belg op vijf had vorig jaar moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, dat blijkt uit een enquête georganiseerd door statistiekbureau Statbel. Op het moment dat deze cijfers binnenkomen, woedt de discussie over koopkracht volop. Fractieleider voor sp.a Meryame Kitir is niet verbaasd. “Ons land is het enige land in Europa waar werknemers het voorbije jaar minder konden kopen met hun loon. De lonen gingen in België onvoldoende omhoog om het verlies aan koopkracht te kunnen compenseren. “Met hetzelfde inkomen is je winkelkar gewoon minder gevuld dan het jaar voordien”, zegt Meryame Kitir.

 

“De beperkte loonsverhoging is onvoldoende gebleken om de vele factuurstijgingen zoals water, elektriciteit en medicatie mee te kunnen betalen. Aan het einde van de maand staan veel gezinnen in het rood. Dat zijn de feiten. Daarom diende ik een voorstel in dat de loonwet wil aanpassen zodat de lonen mee kunnen stijgen met de welvaart. Iedereen heeft recht op zijn eerlijk deel van de economische groei. Volgende week wordt het besproken in het parlement. Ik ben benieuwd welke andere partijen het voorstel zullen steunen.

 

Daarnaast wil sp.a ook de minimumlonen optrekken tot 14 euro per uur. "De lonen in ons land daalden sinds het begin van deze legislatuur met 2,3 procent", zegt Kitir. "De winstmarges van de bedrijven daarentegen stegen met dertig miljard, maar die winsten voelden de mensen niet, want ze worden niet doorgerekend in hun loon. sp.a vraagt een stapsgewijze verhoging van de bruto-minimumlonen tot 14 euro per uur, of bruto 2.300 euro per maand.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel