“Minister De Block geeft farma-industrie vrijgeleide om in het rood te gaan”

sp.a hekelt tijdelijke opheffing sanctiemaatregel farma-industrie

 

 

Vandaag stemde het parlement een wetsvoorstel inzake de beheersing van het budget voor de gezondheidszorg 2019. “Met deze wet vordert minister De Block 105 miljoen euro terug van de farma-industrie om de begroting voor 2019 op te smukken. De minister garandeert de farmasector in ruil daarvoor dit jaar geen financiële sanctiemaatregelen door te voeren. Als deze sector straks voor het vijfde jaar op rij zwaar in het rood gaat, is er dus geen geld meer om de put te dichten", zegt sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée. “Opnieuw vele miljoenen euro’s die niet ten goede komen aan de patiënt.”

 

“De minister smukt haar eigen begroting op, maar laat wel een puinhoop achter voor haar opvolger. De taks van 105 miljoen euro houdt momenteel het schip min of meer boven water. Door deze taks te schrappen, kunnen we de farmasector in 2019 niet meer bestraffen als ze zich alweer niet houdt aan het vastgelegde budgettaire groeipad. De beheersing van het farma-budget is sowieso een moeilijke oefening onder minister De Block. Met dit wetsvoorstel zet de minister de deur nog verder open voor budgettaire ontsporingen. Ze geeft de farma-industrie een vrijgeleide om in het rood te gaan”, zegt Jiroflée.

 

Voor sp.a is de maat vol. “Minister De Block houdt de farma-industrie al jaren niet aan de gemaakte budgettaire afspraken. De minister sluit intussen wel geheime deals met de farma-industrie rond terugbetaling van zeer dure geneesmiddelen zonder enige transparantie over de prijs en de werking van deze middelen. Het zijn de  patiënten en de ziekenhuizen die hiervoor opdraaien. Minister De Block schrapt nu ook nog eens, het enige wapen dat we hebben om de farmasector in de toekomst op het budgettaire spoor te houden”, besluit Jiroflée.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel